Förläggaren Svante Weyler. Foto: Scanpix

Ny bolagsform ger Suhrkamps ägare mer makt

1:53 min

Maktkampen i Tysklands mest betydelsefulla förlag Suhrkamp går vidare men nu har änkan till Sigfried Unseld, som en gång gjorde förlaget till vad det är, vunnit en viktig juridisk delseger. Svante Weyler, kännare av tysk litteratur, kommenterar.

Tingsrätten i Berlin-Charlottenburg har godkänt att förlaget ombildas till ett aktiebolag. Därmed förlorar minoritetsägaren Hans Barlach, som änkan Ulla Unseld-Berkéwicz strider emot, en stor del av sitt inflytande.

– Det här är den senaste akten i en sorts förlagssåpa som sysselsätter den tyska förlagsbranschen, säger den svenska förläggaren Svante Weyler tillika kännaren av tysk litteratur och fortsätter:

– Båda de här kontrahenterna har av väldigt många människor, framför allt av ledande författare, uppmanats att lägga ner vapnen. Helst dra sig undan från stridsfältet, för vad som riskeras - vad som verkligen riskeras är Tysklands mest betydelsefulla litterära förlag som med sina författare och sina böcker präglat den nya tyska identitet som växte fram efter katastrofen efter andra världskriget.

Suhrkamp verlag har gett ut en hel rad av Tysklands främsta författare däribland Hermann Hesse och tyska filosofer som Jürgen Habermas.

– Framför allt stod Suhrkamp efter kriget för ett radikalt brott med den tyska tradition som hade fört landet in i katastrofen, och det skulle naturligtvis vara otroligt plågsamt - inte bara för tysk förlagsvärld utan också för tysk intellektuell värld - om det här förlaget liksom skulle malas ner i en löjlig arvssåpa.

Men nu har ändå Ulla Unseld-Berkéwicz vunnit en delseger. Vad betyder den, tror du?

– Det betyder att hon på juridisk väg kanske kan tränga bort sin motpart så att säga.

Vilken betydelse skulle du säga har det för utgivningen?

– Just nu har det inte så stor betydelse. De senaste åren har Suhrkamp väl egenligen förlorat en hel del i betydelse, men nu verkar förlaget vara på väg tillbaka. Suhrkamp har flyttat från Frankfurt till Berlin. Det är nästan en nationellt angelägenhet, och litterärt sett står nog förlaget starkt, men det är inget särskilt starkt förlag ekonomiskt sett till förlagsutvecklingen i Europa. Med enorma strukturrationaliseringar är det inte alls säkert att Suhrkamp ens om fred råder kan bevara sitt oberoende, säger Svante Weyler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista