Naomi Watts på röda mattan igår. Foto: SCANPIX

Ny film om Lady Diana upprör britter

1:20 min

I Storbritannien var det premiär för en mycket kontroversiell film igår kväll. Diana heter den och handlar om den brittiska prinsessan med samma namn, hon som omkom i en tragisk bilolycka 1997. Och filmen har väckt starka reaktioner redan innan premiär. Huvudrollsinnehavaren Naomi Watts har bland annat fått frågor om hur hon tror att kronprinsparets barn, prinsarna William och Harry, kommer att uppfatta filmen.

– Förhoppningsvis, om de ser filmen, så kommer prinsarna att känna att vi gjort filmen på ett respektfullt och känsligt sätt, säger Naomi Watts till BBC.

Men britterna är inte imponerade. Diana var en slags nationalikon, och blev det särskilt efter sin död. Den här filmen berättar en historia om hur Diana hade en långvarig kärlekshistoria med en pakistansk hjärtkirurg.

Enligt filmen var hon inte alls imponerad över Dodi Fayed, den pojkvän som dog tillsammans med henne i en bilkrasch i Paris år 1997. Det förhållandet ska bara ha varit för att göra hjärtkirurgen svartsjuk, enligt filmen.

För Naomi Watts, är det här en "make or brake-film". Det vill säga en film som kan förstöra en karriär. Möjligen vad det den insikten som fick Naomi Watts att storma ut från en direktsänd radiointervju i brittiska BBC i förrgår.

Man får vara försiktig med vad man gör med brittiska nationalikoner. Särskilt en som Elton John odödliggjort i en text som närmast blivit en ny nationalsång i Storbritannien.

Staffan Sonning, London.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista