Andrzej Wajda med Lech Walesa och hustru i Venedig. Foto: Scanpix

Klent intresse för Wajdas film om Lech Walesa

1:10 min

På Venedigs filmfestival hade den polske nestorn Andrzej Wajdas film om Lech Walesa världspremiär i går. Gunnar Bolin bänkade sig i en glest befolkad salong.

Ja, tiden går. För mig är en ny film av Andrzej Wajda, trots att han har sin storhetstid trettio - fyrtio år bort, ändå något av en händelse, så jag var förvånad när visningen av Walesa man of hope skedde i den glesast befolkade biosalongen hittills.

Wajda har sagt att han vill rätta till bilden av Walesa och presentera honom som den hjälte han är. Och visst filmen utspelar sig mellan 1970 och 1989 och slipper därför ta med de senaste decennierna där Walesa ofta hamnat i kontroversiella situationer genom sina kontroversiella uttalanden.

Och Wajda visar att gammal fortfarande kan, även om det här är en långt rakare bildsatt historielektion än tex Järnmannen och Marmormannen så tror jag inte att någon kan se filmen utan att imponeras av Walesas mod och benhårda tro på kollektivets makt, med arbetarna på Leninvarvet i Gdansk i ryggen gick det att skriva världshistoria och Lech Walesa var den som höll i pennan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista