Vem döljer sig speldosan? Vera Farmiga spelar en spökjägarna i The Conjuring. Foto: Fox.

"The Conjuring" av James Wan

2:36 min

Till helgen kommer en ny skräckfilm kunna skrämma upp den svenska publiken: omtalade och hyllade "The Conjuring" har premiär idag.  Den är regisserad av James Wan som tidigare gjort filmer som "Saw" och "Insidious" och filmen, som utspelar sig i början av 1970-talet, är enligt förhandsreklamen byggd på en "sann historia".

"En sann historia"? I så fall är de händelser som The Conjuring sägs vara baserade på som hämtade ur en film, för det här är spöken som lärt sig allt det kan på bio. The Conjuring är rena paraden av genrens alla klassiska grepp. Här finns det hemsökta huset, den onda dockan, barnet som blir kompis barnspöket, leka kurragömma i stora klädskåpet, hängda häxor, besatta mammor som snurrar i taket och så vidare. Med bildernas snygga "vintagelook" liknar det ett försök att återskapa alla spökfilmers urkund. Vilket kanske är tänkt att bidra till bygger-på-verkliga-händelsertrovärdigheten.

Det handlar förstås om en stor familj flyttar in i ett drömhus på landet. Alla utom hunden som vägrar gå in inomhus eftersom det ju spökar det i alla vrår. Därför kallar man dit ett äkta par som är demonologer, Lorraine som är ett medium och Ed, exorcist utan licens. Det visar sig snart att huset är ett slags spökgenerator. De som genom åren flyttat in drabbas av förbannelsen och dör och så läggs deras öden till husets hemska hemlighet.

Från ungefär 30 sekunder in i den här filmen och fram till slutet sitt känner jag, vi kan väl kalla det för en väldigt stark oro. Det är inget blod, inget hårt våld men ändå en otrolig anspänning som regissören James Wan utsätter oss för. Nej, gå inte ner i källaren! Nej, kryp inte in i klädskåpet, igen!!! Upplevelsen av kontrollförlust är ett av skräckfilmens mest effektiva vapen.

Jag tycker inte om att bli skrämd, men gör man det, så är The Conjuring grejen. Välspelad, manipulativ och suggestiv. Och tokläskig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista