Regissören Felix Van Groeningen. Foto: Scanpix

"Broken Circle Breakdown" av Felix van Groeningen

2:04 min

"The Broken Circle Breakdown" av belgaren Felix van Groeningen har idag biopremiär. Det blir hans andra långfilm. Historien kretsar kring ett belgiskt par som spelar i samma bluegrassband och drömmer om USA. Men när parets dotter dör i cancer ställs livet på ända, och deras relation får utstå allt större påfrestningar. Morris Wikström har sett "Broken Circle Breakdown"

Man ska vara försiktig med att avfärda filmer sådär rakt av. Och jag anstränger mig verkligen för att bli engagerad. Men varje gång som jag tänker: Men vänta - vad händer nu då? Så kan jag i regel besvara frågan direkt. Det känns faktiskt trist, för själva råmaterian är det i stort inget fel på.

Ett cancersjukt barn, ett förhållande som spricker när föräldrarna ger varandra skulden, samtidigt som deras olika ideologier blottas. På detta ömsom sentimental och ömsom lättsam bluegrassmusik. Jaja, det hade nog kunnat fungera.

Problemet är bara att regissören Felix Van Groeningen gör sitt allra bästa för att slå sönder den inbyggda dramaturgin. Effekten blir att dottern har hunnit få cancer redan innan hon har fötts, att mamman har överlevt innan hon har försökt ta livet av sig och att förhållandet spricker redan innan det har blivit lyckligt - en lycka som gestaltas genom sexscener med lite sådär lagom drivig bluesgrass vid sidan av.

Om man nu ska göra ett relationsdrama - det finns stunder för sådant också - så kan man väl åtminstone spela efter väl fungerande regler? Okej, jag låter stockkonservativ, men hela berättargreppet är som gjort för att flytta uppmärksamheten från de övertydliga dialogerna. Och det lyckas faktiskt.

Ibland blir jag till och med förvirrad när kronologin bryts upp och undrar om vi befinner oss innan eller efter sorgens inträde i de tu älskandes liv. Tur då att bluegrassmusiken finns med, inbyggd i handlingen, och övertydligt berättar var vi befinner oss på den känslomässiga skalan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista