Protest för bevarandet av DAUM-arkivet i Umeå

Kulturdepartementet samt andra berörda departement i Umeå får idag en namnlista med 1197 namn med uppmaningen;"Bevara DAUM-arkivet kvar i Norrland". Namninsamlingen vänder sig mot nedläggningen och omlokaliseringen av Dialekt- ortnamns- och folkminnesarkivet.

I ett pressmeddelande skriver namninsamlarna att uppropet görs som ett kompliment till insändare och debattartiklar från forskare, musiker, politiker och företrädare för nationella minoriteter som kräver att generaldirektör Ingrid Johansson Lind stoppar myndighetens planerade stängning av arkiv.

Man menar att regionens kulturhistoria som finns bevarade på DAUM inte bara berör en snäv krets akademiker och forskare utan faktiskt berör oss alla. Vidare skriver man att en flytt av samlingarna, är inget annat än ett kulturpolitiskt övergrepp helt i linje med den koloniala behandlingen av vår landsända vi sedan lång tid tvingats vänja oss vid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".