Dådet mot den indiska författaren Sushmita Banerjee inträffade natten till i torsdags i den afghanska provinsen Paktika. Foto: Scanpix

Författare som flydde talibaner mördad

Den indiska författarinnan Sushmita Banerjee har mördats, troligen av extremislamistiska grupper, uppger polis i Afghanistan. Hon är känd för att ha fått sitt dramatiska livsöde bland talibaner skildrat i Bollywoodfilmen "Escape from Taliban".

Dådet inträffade natten till i torsdags i den afghanska provinsen Paktika, dit Banerjee, också känd som Sayed Kamala, återvänt för att spela in en dokumentärfilm.

Hennes bok "Kabuliwalar Bangali Bou" (A Kabuliwala's Bengali Wife på engelska) blev på 90-talet en bästsäljare i Indien, och filmatiserades 2003.

Flera attacker har den senaste tiden påmint om kvinnors utsatta situation i Afghanistan. Bland annat kidnappades parlamentsledamoten Fariba Ahmadi Kakar och hennes tre döttrar i augusti.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista