BBCs huvudkontor i London. Foto: Alastair Grant

Idag kan BBC:s framtid avgöras

1:47 min

Brittiska public service-bolaget BBC är i trubbel igen. Ett parlamentsutskott försöker utröna hur det kan komma sig, att en massa chefer som fått lämna företaget, fått mer pengar än de har haft rätt till. Resultatet kan bli en total omgörning av hur BBC styrs. I dag blir en avgörande dag. 

Än en gång står en BBC-reporter  framför  bilder av sin egen arbetsplats och berättar om ”djupt generande”  uppgifter för BBC.

Det det handlar om är, vem som har ansvaret för, att en stor mängd BBC-chefer visat sig ha fått mer pengar i avgångsvederlag än vad de haft rätt till, när de fått sparken eller slutat.

Frågan utreds av ett parlamentsutskott. Och i dag stundar giganternas kamp inför utskottet. Lord Christopher Patten, är ordförande för det som heter BBC Trust, det är en slags över-styrelse och kontrollorgan för BBC. Han hävdar att han inte hade en aning om hur mycket pengar som östes ut över avpolleterade chefer.

– Jag är lika intresserad som ni att få veta varför vi inte visste nåt, säger Christopher Patton inför parlamentsutskottet.

Och i dag skrivs ett nytt kapitel. Den förre chefen för BBC, Mark Thompson, är numera högste chef för tidningen New York Times. Han flyger i dag in för att vittna för utskottet.

Thompson har redan förklarat, att han kommer att kunna bevisa, att Christopher Patton  i själva verket visste om och godkände penningregnet över de före detta cheferna.

BBC har de senaste åren skakats av en rad skandaler som satt frågetecken för hur bolaget styrs. Det diskuteras bland annat om det är lämpligt att BBC Trust både är kontrollorgan och högsta ansvarig för bolaget.

Organisationen är bara sex år gammal, men Tidningen Sunday Times skriver, att regeringen förbereder  ännu en omorganisation av BBC,  till följd av den nya skandalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista