"Miss Saigon" på Malmö Opera

3:11 min

Det var tio år sen sist. Men nu sätter Malmö opera upp Boublil och Schönbergs musikal Miss Saigon igen. Musikalen handlar det om den tragiska kärlekshistorien mellan amerikanska soldaten Chris och den prostituerade vietnamesiskan Kim. Premiär var i helgen. David Richter har sett den.

När Malmöoperan drar på stort är den svårslagen i volym, jag tror aldrig jag har sett en musikal med så mycket folk på scen. Dunder och brak, rökeffekter och ett surroundljud av helikoptrar som känns ända ner i stolsitsen.. Det är ju trots allt ett krig det handlar om.

Men också skildrat med västerländsk blick. Musikalen är full av fallgropar för en regissör. Amerikanska soldater som utnyttjar asiatiska kvinnor och sen får dåligt samvete - deras ånger kan lätt framställas som ädelmod. Jag har sett det tidigare.

Men regissör Ronny Danielsson parerar galant i den här uppsättningen och har dessutom gjort en sällsynt lyckad casting i form av Dan Ekborg som hallicken och överlevaren Engineer. Han, liksom i princip alla andra i den här musikalen, drömmer om Usa.

Hans "The American Dream" växer till vräkigt shownummer, överlastat med skönhetdrottningar, gubbar i flagg-kostymer och kitsch. Det är skickligt iscensatt.

Det var naturligtvis ett snilledrag av Boublil och Schönberg att förlägga handlingen till de sista dagarna innan jänkarna lämnade Saigon - en fullständigt desperat miljö som plockade fram det bästa och sämsta hos människor.

I den här versionen har man lagt kraft på att hitta det intima i jättedramat. Orkestern är placerad (som nästan alltid i Ronny Danielssons uppsättningar) i fonden och mycket av spelet försiggår på förscenen, nära publiken. I centrum så klart kärleksdramat mellan amerikanska soldaten och vietnamesiska flickan Kim, spelad av Li Tong Hsu - det är med henne känslorna kommer. Hon är innerlig i scenerna och lever sin karaktär fullt ut. Chris - Philip Jalmelid har, som vi vet, framförallt sina förtjänster på det vokala planet. Det är brännhet kemi dem emellan.

Kontrasten är stor till de kraftfulla masscenerna, Ho Chi Minhs arme-mascher och de dekadenta bordellscenerna med burlesque-inslag blir mer teatrala än farliga, men de är effektiva miljö-markörer som höjer pulsen och intensiteten mot det allt mer oundvikligt tragiska slutet.

Musikaliskt är Miss Saigon, med sitt överskott på sentimentala ballader, snäppet svagare än Les Miserables - Boublil och Schönbergs mästerverk.

Men för den som söker hjärta och smärta är det en förstaklassbiljett med snyft-garanti.

David Richter

Kulturnytt
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista