Ulrika Holmgaard chef på Svensk scenkonst. Foto: Berit Nygren/Sveriges Radio.

Fackförbundet positiv till nya pensionssystemet

2:26 min

Arbetsgivare och fackförbund är i stort sett positiva till att det nu ser ut att finnas en lösning på den segdragna frågan om scenkonstpensionerna som Kulturnytt kunde berätta om imorse.

– Det positiva är att det händer något och att vi får en chans att förhandla fram ett modernt och rättvist pensionssystem, säger Ulrika Holmgaard, vd på Svensk Scenkonst.

I flera år har branschen kritiserat pensionssystemet, som är anpassat för fastanställda som arbetar till 65 och därför inte alls passar en frilansbransch där till exempel dansare går i pension vid 41 års ålder.det har gjort det svårt för institutionerna att beräkna den fulla kostnaden när de vill anställa. I vissa fall har arbetsgivare fått betala in tre gånger så mycket i pensionspremie som de betalat i lön.

En av delarna i regeringens förslag är en skrivning om karriärväxling, det vill säga omskolning. De pengar som frigörs då kan då enligt regeringen gå till att stärka kvaliteten på scenkonstområdet.

Det är också här farhågorna finns.

Teaterförbundet som också ser med glädje på förslaget tycker att det finns frågetecken just här, förbundsdirektör är Jaan Kolk

– Vår utgångspunkt är att vi ska utforma ett modernt pensionssystem som fungerar på en frilansarbetsmarknad och som tar hänsyn till de behov som finns, exempelvis för sångare och dansare. Det är viktigt för oss. Därför är vi lite frågande till att kulturministern samtidigt pratar om att pensionspengar ska användas för andra kvalitetshöjande insatser inom scenkonsten. Gör man om pensionsreglerna ska ju pensionspengarna användas till ett nytt pensionssystem, alternativt till löner eller andra insatser riktade till de grupper som omfattas av det nuvarande systemet, säger Jaan

Även Ulrika Holmgaard på Svensk Scenkonst ställer sig frågande till hur de frigjorda medlen ska användas.

– Hur gör man beräkningen av dessa fria medel och var ska de hamna. Nu har vi ju fått besked att pengarna stannar inom scenkonsten, men det är fortfarande frågor om vad det betyder inom scenkonsten. Vilka aktiviter är det tänkt att medlen ska hamna i och kommer vi att få vara med och bestämma, säger Ulrika Holmgaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista