Lars Jakobson. Foto: Joan Bravais

"John & Denise" av Lars Jakobson

"Lek med biografi och författarpersona"
2:17 min

En brevväxling mellan en amerikansk soldat och en servitris i Bronx under Kuwait-kriget - så skulle man kunna sammanfatta författaren Lars Jakobsons nya roman ”John & Denise”. Jakobson skriver ofta i en science-fiction-artad, kontrafaktisk stil som tex i den senaste romanen ”Vännerna” och gav senast ut en samlingsvolym av tidigare publicerade texter under rubriken ”Effekter”. Maria Edström har läst ”John & Denise”.

Lars Jakobson är uppenbarligen fortfarande avliden, för precis som i hans förra bok ”Effekter” - en samling essäistiska texter, så inleds även ”John & Denise” med ett förord av den mystiska Joan Bravais och där har Jakobson varit död i tre år nu. Joan Bravais namn har vissa likheter med sf-figuren John Bravais och glider fiffigt in Jakobsons lek med biografi och författarpersona.

Men några nycklar ger Joan Bravais månne till läsningen av ”John & Denise” – nämligen Jakobsons upplevelse av att USA inte alls är mer våldsförhärligande än andra platser på jorden. Samtidigt handlar boken om två unga människor som både får möta och utöva våld vid unga år. John och Denise träffas på tåget till New York, han värvad i marinkåren på väg till sin första anhalt Parris Island, Georgia, hon till sin syster i Bronx och ett jobb som servitris på en sylta. Hon ger honom sin adress och de börjar brevväxla.

”Men Denise. Killarna frågade när de såg honom plussa på sin tummade bunt med ännu ett brev. Vad skriver hon om? Sin vardag. Jobbet. Sin syster. Saker hon tänker på. John hörde själv hur tråkigt det lät.”

Men tråkigt är det inte, Jakobson skriver fram, precist och lågmält deras världar som via breven rör vid varandra. Bronx på 1990-talet, gränderna, katterna, syltan, den paranoida systern med sina stängda fönster och dubbla låsbalkar, den farliga beskyddarverksamheten . John och hans vapenbröder, hettan, ökenträningen och så den gåtfulle fotografen Walk som inbäddad följer med likt gamla tiders tross och som dubbleras med Denise fotograferande av människor, gästerna på caféet; en samling hon kallar ”Krigets ansikten”.

Kanske handlar boken om krigets ansikten, som inte bara finns på krigsskådeplatserna, som i Kuwait, utan som också finns i Bronx, Utica och Syracuse. I ”John & Denise” har Lars Jakobson ömsint framkallat dessa ansikten med deras ljus och mörker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".