Hävdades tidigare vara omöjligt att renovera

Tidigare har man från operahusets eget håll hävdat att det är fysiskt omöjligt att renovera det inre så att det kan fungera med modern scenteknik och dagens arbetsmiljökrav. Med anledning av förslaget om att operahuset ska renoveras har nya frågor väckts.

Kulturnytts nyfikenhet gäller en rad frågor:

# Tidigare har man från operahusets eget håll hävdat att det är fysiskt omöjligt att renovera det inre så att det kan fungera med modern scenteknik och dagens arbetsmiljökrav. Frågan är hur regeringen ställer sig till det - eller har Kungliga operan ändrat åsikt i frågan?

# Med ett allt större antal stora moderna operahus i Europa har utbudet av operahus som man kan köpa in redan färdiga föreställningar ifrån minskat. I Norden är det bara Stockholm som har den här storleken. Att ta över föreställningar är ett mycket vanligt sätt för operavärlden att få ekonomin att gå ihop. Kommer inte det här beslutet att bevara operahuset blockera möjligheterna till att få se nya och annorlunda föreställningar i Stockholm? Har Kungliga Operan råd att inte få låna in uppsättningar?

# Kulturnytt har tidigare nämnt möjligheten till en arkitektonisk konfrontation mellan det gamla huset och en ny avancerad och modern påbyggnad. Som att sätta en gigantisk Wagnerhjälm ovanpå det oscarianska operahuset. Något som kunde påminna om förändringen av Stadbiblioteket vid Odenplan eller om tillbyggnader som den vid Louvren i Paris. Öppnar det här beslutet för något liknande?

# Innebär det här beslutet något nytt i personalpolitik eller repertoar- och spelsystem? Ska man fortsättningsvis ha ett stort antal produktioner i gång samtidigt? Hur fungerar det med lokalens storlek?

# Är det här en satsning som i själva verket är en maskerad örfil mot alla de inom och utanför operahuset som menar att den enda vägen för att få en modern operakonst i Stockholm går genom en helt nytt hus?  

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista