1 av 4
Heidelberg street, Detroit. Foto: Cecilia Khavar/Sveriges Radio.
2 av 4
Genom att fylla ett ödehus med teddybjörnar såg konstnären Tyree Gayton till att kriminella höll sig borta från huset och konstprojektet The Heidelberg Project var skapat. Foto: Cecilia Khavar/Sveriges Radio.
3 av 4
Ett av husen i konstprojektet är helt täckt av LP-skivor. Foto: Cecilia Khavar/Sveriges Radio.
4 av 4
Ett av husen i Heidelberg-projektet. Foto: Cecilia Khavar/Sveriges Radio.

Byggnader blir konstprojekt i Detroit

3:22 min

I Detroit, som i somras lämnade in en konkursansökan, syns spåren av den djupa ekonomiska krisen kanske tydligast i de 80 000 övergivna hus och byggnader som står utspridda i staden. Men som ett motgift till fattigdomen och brottsligheten har en konstnär i östra Detroit i mer än 20 år jobbat med att förvandla ödehusen till fantasifulla skulpturer, i ett pågående projekt att skapa trygghet i området med hjälp av konst.

Mark Hudson växte upp här i området kring Heidelberg street och berättar hur det som nu kallas The Heidelberg project startades. Vi står och tittar på ett märkligt gammalt trähus som är helt täckt av stora teddybjörnar i olika slags material, de kikar ut genom fönstren, upp ur taket, ligger i högar på verandan och är också på något sätt fastsatta på fasaden överallt. Ett kriminellt gäng använde ödehuset för att sälja knark i men när de åkte fast en dag, skred konstnären Tyree Gayton som bodde i området, till verket och fyllde huset med nallebjörnarna.

Jessica Kezlarian står och målar väggen på ett förfallet hus mitt emot nallebjörnshuset, det ska bli kontor så de som jobbar med Heidelberg-projektet kan tillbringa mer tid på plats. Heidelbergområdet i East Side Detroit är ett av de fattigaste i hela USA. 90 procent av invånarna lever under fattigdsomsgränsen och arbetslösheten är på 75 procent. Men sen Tyree Gayton började bygga om ödehus i kvarteret på 80-talet har inga allvarliga brott på gatan rapporterats, de erbjuder enkla jobb till invånarna, de får delta i konstforum och festivaler som ordnas och så håller Heidelberg-projektet olika konstprogram för skolelever. Det handlar om att förändra ett område genom att ta över hus som annars skulle användas till brottslighet, som på så många andra ställen i staden, och göra något vackert av dem, förklarar Jessica Kezlarian.

Att gå runt i kvarteret är som att kliva in i en Tim Burton-film, som en blandning mellan Kalle och Chokladfabriken och Beetlejuie, det är färg överallt, gatorna och husen är målade i regnbågens alla färger men här och var står också höga läskiga skrotmonster. Husen är inte hus längre, de är märkvärdiga enorma skulpturer byggda av sånt folk donerat eller lämnat efter sig. Ett hus är helt täckt med LP-skivor, en blinkning till Detroits stolthet Motown-skivbolaget förstås. Heidelbergprojektet var länge omdiskuterat, är det verkligen konst eller bara en skrothög frågade man sig? Det revs också ner två gånger av kommunen, eftersom det ansågs vara just mest en skrothög. Men nu har projektet vunnit flera priser för sitt arbete i området, och är en välbesökt attraktion i staden. Och i framtiden säger Jessica Kezlarian vill vi ta över fler hus, inte bara för att göra skulpturer utan för att rusta upp dem och visa på Detroits fina arkitektur också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista