Astrid Lindgren-dokumentär nedlagd

"Palme"-filmarna kunde inte enas om sina dokumentärprojekt om Astrid Lindgren.
Nu läggs Maud Nycanders film ned.
– Det här är ett svårt läge för mig, det är jättetråkigt, säger Maud Nycander.

I våras meddelade Maud Nycander och filmbolaget Filmlance att hennes nästa projekt skulle bli en film om Astrid Lindgren. Kort därefter visade det sig att även SVT hade en Astrid Lindgren-dokumentär på gång, denna i regi av Kristina Lindström, som tillsammans med just Maud Nycander gjort den framgångsrika dokumentären "Palme".

Alla inblandade hävdade att de inte kände till konkurrenternas planer och diskussioner började föras kring en eventuell ihopslagning av projekten. Men de har spruckit. SVT och Kristina Lindström drog det längsta strået och Maud Nycander och Filmlance har lagt ned sitt projekt.

Lars Blomgren, vd på Filmlance beskriver det som "bedrövande tråkigt".

– Vi ville ha en lösning och de en annan. När SVT sedan använder sin position och blockerar arkivmaterial för oss, då bedömde vi att det var lika bra att lägga ner både diskussionerna och filmen. Det hade blivit en fantastisk film och vi försökte verkligen men det gick inte att fortsätta, säger Lars Blomgren.

Ingemar Persson på SVT dokumentär säger att han gärna hade sett ett gemensamt projekt men att det av "olika skäl" inte gick att få till. Han ser också med viss förvåning på hur förhandlingarna avslutades.

– De ville initialt göra biofilm och vi en tv-serie och så jobbar vi ju ofta inom svensk dokumentärfilm. Men man måste samarbeta totalt. Vi var mitt i en diskussion, som jag uppfattade det. Sedan fick vi reda på via mail att de lagt ned sitt projekt.
Att Filmlance inte får tillgång till SVT:s arkiv, kommenterar Ingemar Persson med att det finns ett generellt embargo för arkivmaterial när det gäller tv.

– Vi vill vara först med visningen. Men om de hade gjort en biofilm hade det inte varit några problem, inte heller om vi hade gjort ett gemensamt projekt.

Maud Nycander är kortfattad kring det inträffade och vill inte kommentera konkurrentens dokumentär.

– Det är tråkigt att jag inte fick göra min film. Jag har jobbat med den på halvtid sedan i våras och hade en bra kontakt med Astrids familj.
SVT:s tv-serie om Astrid Lindgren är planerad att sändas julen 2015.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista