Per Feltzin kommenterar regeringens planer för Kungliga Operan

1:43 min

Statens Fastighetsverk och Kungliga Operan ska under nästa år ta fram en plan för hur huset ska kunna utvecklas. Kulturnytts operakritiker Per Feltzin kommenterar.

Det här blir spännande! Som en drygt årslång (såp)opera - hur ska det gå, är det ens möjligt, vilka lösningar finns det? Och sedan åratal av planer, diskussioner och överklaganden. Jag säger bara: Stadsbiblioteket vid Odenplan och Slussen...

MEN - ursäkta min egocentriska sida - det här är precis vad jag föreslog i Kulturnytt redan i september 2006. Bygg ut det hus som finns. Inget fegande, inga kompromisser. Bygg drastiskt på höjden - kontrastera med en helt annan byggstil. Skapa fyra våningar till. Låt en koboltblå eller lavaröd Wagnerhjälm dras över hela huset. Som om byggnaden svällt och när som helst kommer att explodera.

Låt det bli en byggnad som halva Stockholm och Sverige hatar, andra halvan älskar och hela världen vill åka hit och se på.

Därför är det bra att förslaget innehåller pengar i storleksordningen 2 miljarder. Oslooperan kostade 5-6 miljarder och operan i Köpenhamn 4. Med generella kostnadsökningar kanske de 2 miljarderna är ett fjärdedels-hus. Det kommer förstås inte räcka men vilket husbygge har någonsin hållt budget?

Det intressanta är förstås om det är möjligt. Gå runt huset, gå in och kika på interiören med sin röda sammet, närhet till scenen och den fantasiska Guldfoajén. Finns det outnyttjade lokaler som publiken ska få tillgång till nu?

Och man har alltid med bestämdhet från Operans sida hävdat att det rent tekniskt inte går att bygga om till moderna arbetsplatskrav. Vad är det som har ändrats nu? Gick det inte att säga nej till 2 miljarder?

Länkar till tidigare kommentarer i ämnet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista