Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

Posten och tidningen ska komma samtidigt

2:35 min

Senare idag lägger den så kallade presstödskommittén fram en blocköverskridande överenskommelse om framtidens stöd till dagstidningarna.

Politikerna slår samtidigt tillbaka mot kritiken som redan kommit om att dom inte tar hänsyn till den digitala utvecklingen.

Och ett av de viktigaste förslagen är att dagstidningarna och posten kommer att delas samtidigt tidigt på morgonen i hela landet.

-Vi ser runt om i landet hur både tidnings- och postdistributionen blir sämre och särme. Och brevlådorna hamnar längre och längre bort ifrån medborgarna. Kan man gå över till en enhetlig distribution av post och tidningar tidigt på morgonen, så tror jag att det är en stor fördel både för medborgarna och miljön, säger Per Bill (M), som är en av utredarna.

Enligt honom har samtal redan skett med Posten och dom olika tidningsdistributörerna. Försök kan dras igång redan nästa år.

Posten kör idag 25 000 mil om dagen, lika långt kör tidningsdistributörerna. Körs allt ut vid ett och samma tillfälle finns det massor av pengar att spara, miljön mår bättre, servicen förbättras, samtidigt som tidningarnas distributionsstöd försvinner.

Utredningen vill också helt avskaffa det speciella driftsstödet till storstadstidningarna, Svenska Dagbladet kompenseras istället genom sin stora upplaga, medan stödet till Skånska Dagbladet med betydligt lägre upplaga halveras. Norrländska Socialdemokraten med liknande upplaga får däremot betydligt högre stöd än idag.

Sammantaget vinner dom mellanstora tidningarna på förslaget till ny stödtrappa, byggd på upplaga.

Redan innan förslaget presenteras kommer det hård kritik från flera håll - även från utredningens egna medieexperter och utredningens ordförande - juristen Hans-Gunnar Axberger. De anser att politikerna helt glömmer den snabba digitala utvecklingen.

-Jag säger precis tvärtom! Vi tar bort den diskriminering som har varit mellan digital upplaga och printad upplaga, svarar Per Bill.

-Om det här förslaget går igenom kommer man dels att kunna starta nya, helt digitala tidningar. Och tidningar som idag ges ut ett par gånger i veckan på papper, kan i framtiden komma ut kanske ytterligare en eller två dagar digitalt.

-Det finns fantastiska möjligheter för affärmässighet och innovation här för nya aktörer, anser Bill.

Hans partibroder - den gamle pressutredaren med mera Anders Björk - är dock inte heller imponerad av utredningen. Det meddelar han i förväg i en skrift med titeln "Att sitta still medan båten sjunker":

Pressutredare Per Bill svarar:

-Pressutredningens politiker har tagit ett konsumentperspektiv. Våra experter har tagit ett journalistperspektiv och Anders Björk med flera har tagit ett branschperspektiv.

Enligt Bill är det sedan inte pressstödsutredningens uppgift att lösa det stora, globala problemet hur mediehusen och andra ska lyckas ska ta betalt för sina digitala alster i framtiden.

-De som hittar lösningarna på detta blir vinnare, de andra kommer att få stora problem. Men det har ingenting med vårt lilla presstöd att göra.

Åke Pettersson
ake.pettersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista