Regeringen borde gett presstödsutredningen längre tid

2:08 min

Regeringen borde gett presstödsutredningen längre tid att pröva olika alternativ till framtida presstöd. Ingen - inte heller experterna som reserverade sig - har lyckats visa hur ett stöd till journalistik istället för till dagstidningar skulle kunna utformas, utan att ett stort antal tidningar hade tvingats i graven.

Så resonerar vår mediekommentator Åke Pettersson efter att ha hört förmiddagens presskonferens där utredningen las fram:

Det saknades en person på podiet när presstödsutredningen efter ett år och nio månader la fram sitt nära 500 sidor tjocka betänkande - nämligen ordföranden Hans-Gunnar Axberger, som reserverat sig mot utredningens förslag.

Å andra sidan fanns där helt eniga politiska representanter från båda blocken. Det betyder att förslaget har chans att överleva även ett eventuellt regeringsskifte. Om utredningen alls överlever.

Men det är ganska tydligt att utredningen inte haft något annat val än att köra på lite i gamla hjulspår - att först och främst se till så att andratidningarna i Sverige kan överleva. Nästan alla ingår i koncerner med en större tidning. Utan fortsatt stöd lär de inte hänga med i den digitala utvecklingen ihop med sina storasystrar.

Presstödet är till för att se till så att det finns alternativa röster - och möjligheten att dra igång nya tidningar - både på nätet och på papper - har utnyttjats och förbättras enligt förslaget.

Sen är det märkligt att EU kan fortsätta att sätta käppar i hjulet för digitala satsningar - digitala tidningar tvingas fortfarande betala 25 procent i moms, medan papperstidningar betalar sex.

De medieexperter i utredningen som reserverade vill se ett mer allmänt mediestöd, ett stöd till journalistik istället för till tidningsupplagor.

Nu har det också suttit flera representanter för dagspressen i utredningen. S-märkta veteranen bland landets tidningsdirektörer - Per Fagerström, som på senare år jobbat mest för borgerlig press - han betonade att man försökt hitta övergångsregler till ett mer allmänt mediestöd, men inte hittat någon bra modell.

Hade regeringen gett utredningen lite mer tid på sig hade detta kanske varit möjligt. Å andra sidan ansåg en annan tidningsveteran i utredningen - folkpartisten Åke Wredén att det är nästan omöjligt att stödja journalistik - det blir ett stöd enbart till kostnader, en sorts myndighetsprövning av vilka kostnader som är värda att satsa på och inte.

Men kanske finns det ändå en modell för detta? Där har en kommande utredning något att bita i.

                                                                  Åke Pettersson

                                                         ake.petterson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista