Ett av de ovärderliga manuskripten i Timbuktu. Foto: Harouna Traore/AP

"Förstörelsen i Timbuktu är enorm"

"Förstörelsen i Timbuktu är enorm"
2:30 min

I Mali i Västafrika har landets nye president installerats. Enighet och försoning står överst på dagordningen efter ett och ett halvt år av uppror och väpnad konflikt och förstörelse i bland annat den mytomspunna staden Timbuktu. Där har kulturhistoriskt värdefulla byggnadsverk raserats och ett antal vädefulla manuskript har försvunnit. Mohamed Diagayeté är arkivarie på Ahmed Baba-institutet i Timbuktu som ansvarar för manuskripten. Liksom hundratusentals andra, har han tvingats fly söderut, till huvudstaden Bamako.

Förstörelsen i Timbuktu är enorm, berättar Mohamed Diagayeté. När rebellerna anföll, så förstörde de också flera av de moskéer och mausoleer i lera, som klassats som världsarv av FN-organet Unesco. Idag är nio mausoléer nästan helt förstörda, liksom dörren till Sidi Yahia-moskéen, vars dörr enligt legenden aldrig har öppnats - för det skulle betyda världens undergång.

Under de 10 månader som ockupationen varade, flyttade rebellerna in i de mest moderna och luftkonditionerade byggnaderna - som Ahmed Baba-institutets museum, en byggnad som skänkts av Sydafrika och som invigdes 2009. En annan byggnad - blev vapenförråd.

14 och 1500-talet var Timbuktus storhetstid, som handelsplats och intellektuellt centrum. De berömda manuskript som bevarats sen den tiden, handlar om islam men också om till exempel historia, litteratur, astronomi och medicin. Manuskripten bevisar att det även i Afrika tidigt fanns betydande filosofer och vetenskapsmän.

Nu har 24.000 manuskript flyttats till Bamako. Men 10.500 är fortfarande kvar i Timbuktu. Och ett antal manuskript saknas, säger Mohamed Diagayeté.

4.203 manuskript - som ingick i en utställning i museet, har inte återfunnits, de kan vara brända, förstörda eller sålda.

Men det kunde ha varit mycket värre: Den byggnad som rebellerna använde som vapenförråd - skulle ha använts som arkiv för manuskripten - men hade ännu inte hade tagits i bruk. Den byggnaden bombades av fransmännen när de intog Timbuktu.

Nu måste läget stabiliseras och institutsbyggnader repareras innan man kan tänka på en återflytt. Och arbetet med att digitalisera manuskripten brådskar, så att de med säkerhet kan bevaras för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".