Moshin Hamid. Foto: Jurek Holzer /SvD/SCANPIX

Moshin Hamid: "Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien"

2:15 min

Mohsin Hamid är en författare som ständigt byter stilgrepp. Hans debutroman Nattsvärmare var en klassisk berättelse om klassklyftor och vänskap medan uppföljare till formen var en monolog om livet som pakistanier i USA efter 11 september. Nu kommer trean och då har han återigen bytt stil och skriver i en glättig ton hämtad från "hjälp dig själv att bli en lyckligare människa genren". Naila Saleem har läst "Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien" av Mohsin Hamid i översättning av Rebecca Alsberg.

Mohsin Hamid vill något med sitt författarskap utöver det rent litterära och det gillar jag. Han vill att vi ska förstå världens absurditet samtidigt som han matar oss med litterärt godis. Så låt dig inte förledas av den här bokens titel Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien. Mohsin Hamids välformulerade kritik av den rådande världsordningen finns kvar om än förpackad i ett glansigt omslagspapper.

Första rådet är att flytta till staden, lämna den enkla byn du är född i och ta språnget till metropolen. "det är en explosiv omvandling där de vidsträckta släktbandens stödjande, kvävande, stabiliserande struktur försvagas och ger vika, och efter sig lämnar det osäkerhet, oro, produktivitet och potential."

Nästa råd är att gå i skolan följt av bli inte kär. Men du:et blir så klart kär och resten av den här självhjälpsboken är en blandning av råd och biografi över en fattig pojke utan namn som lyckas bli snuskigt rik för att sen ... Ja det ska jag inte avslöja men det jag kan säga är att den här romanen liksom hans tidigare är en skicklig skildring av en u-värld som förtvivlat strävar uppåt men likförbannat halkar längre ner i torften.

Mohsin Hamids prosa är fartig, käck rent av och han rör sig språkligt i en i-värld för läsare som du och jag här i väst samtidigt som han beskriver den u-värld han är född i det vill säga Pakistan även om det inte uttalas explicit i boken.

Halvvägs genom det här romanbygget inträffar ett skifte som om författaren själv tröttnar lite på formen. Och det är nog tur det. Visst kapitelindelningen är kvar och råden om hur man blir snuskigt rik i det snabbväxande Asien likaså men det är mer yta. Istället tar en annan berättelse över, den om kärleken mellan pojken och flickan som båda ville bli nått och som därför inte kunde bli det par de ändå längtade efter att vara. För äkta kärlek står i vägen för framgång. Den vändningen tackar jag för annars hade nog självhjälpsgreppet blivit en smula torftigt trots allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista