Ordförande för PEN International, John Ralston Saul, överlämnar personligen den svenska resolutionen mot de ryska anti-gaylagarna utanför ryska ambassaden. Foto: Wera Minth

PEN demonstrerar mot ryska anti-gaylagar

Just nu pågår en kongress i Reykjavik som samlat nästan alla världens PEN-klubbar där man diskuterar yttrandefrihet. Svenska PEN lade idag fram en resolution som uppmanar den ryska staten att avskaffa lagar som enligt PEN djupt kränker yttrandefriheten.

Resolutionen handlar om förbudet mot "propaganda" som vänder sig till underåriga om homosexualitet och andra "icke-traditionella relationer", de så kallade anti-gaylagarna, samt en lag som förbjuder blasfemi, alltså ett förbud mot att häda, vilket i förlängningen kan innebära förbud mot att kritisera den rysk-ortodoxa kyrkan.

I eftermiddags tågade PEN-representanter från hela världen, under strikt polisbevakning, mot ryska ambassaden i Reykjavik och fick fysiskt överlämna resolutionen till ambassaden. Av 70 PEN-klubbar ställde sig nästan alla, sånär som på ett par nedlagda röster, bakom den svenska resolutionen.

Under kongressen behandlas också frågor som stöd för syriska och turkiska författare på flykt, situationen kring Dawit Isaak och andra frågor som rör yttrandefriheten.

Morgondagen i Reykjavik ägnas åt den massövervakning som varit på tapeten under sommaren efter övervakningsavslöjandena om amerikanska NSA och även svenska FRA.

Kulturnytt, Sveriges Radio
kulturnytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista