Baltiska utställningen i Malmö 1914. Foto: Wikimedia Commons

Moderna-utställningen vidgar vyerna till Norden och Baltikum

1:01 min

Nästa år förläggs "Moderna"-utställningen till Malmö - den återkommande utställning som tar pulsen på svensk samtidskonst. Men Moderna Museet i Malmö tänker vidga perspektiven och uppmärksamma länder runt Östersjön, precis som man gjorde för 100-års sen, då Baltiska utställningen väckte stor uppmärksamhet med påkopstade byggnader i jugendstil.

Nu kommer man utvidga det till att även innefatta konst från de baltiska länderna, Finland, Polen, Danmark, Ryssland och Tyskland.

– Det är ju hundraårsjubileum av Baltiska utställningen så varför då inte utvidga och tänka den kulturgeografi som utställningen tog fasta på, säger John Peter Nilsson som är chef för Moderna museet i Malmö. 

– Så vi kommer att använda det som bas då vår intendent Andreas Nilsson och en curator i Riga kommer att göra urvalet.

Ni gör en geografisk indelning men är det en angelägen indelning rent konstnärligt?

– Ja, det är väl det som vi får se. Jag vill påstå att vi fortfarande är så dominerade av vad som kommer från New York, London, Paris och Berlin att vi vet så väldigt lite om vad som händer på konstscenen i Polen och Baltikum. Så det är ren nyfikenhet från vår sida att vända oss till våra närmsta grannar.

David Richter
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista