Skådespelaren Otto Sander död

1:39 min

En av änglarna i Himmel över Berlin har lämnat jordelivet, skådespelaren Otto Sander har avlidit 72 år gammal. Gunnar Bolin minns en skådespelare med en unik röst.

I dimman av Herman Hesse en klassisk dikt om ensamheten den existensiella.

Jag stötte på Otto Sander första gången i filmatiseringen av Gunther Grass Blecktrumman, där han spelad en ständigt berusad musikant, en roll som om de flesta som rörde sig runt den legendariska Paris Bar på Kantstrasse i Berlin kunde skriva under på att Sander hade tränat grundligt inför och då gällde det inte musicerandet. Sen dröjde det några år till jag såg honom i Himmel över Berlin där han var en av änglarna bredvid Bruno Ganz.

Sander var anställd på Schaubühne i Berlin under sjuttiotalet och arbetade där med en annan legend regissören Peter Stein.

Rollen i storfilmen Das Boot gjorde honom känd för en stor publik även utomlands.

Sanders var en sparsmakad skådespelare med ett stillsamt sätt att tolka sina roller men han var ändå den som drog blickarna till sig. Tyska tidningar skriver idag att eftersom Sander varit cancersjuk så länge har inte synts vare sig i vimlet eller på scen eller vita duken, så är det rösten vi alla nu hör för vårt inre öra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista