Från musikalen Pigan på Teater Tamauer. Foto: Lina Ikse

Rutavdraget blir feminstisk musikal

2:22 min

Nu blir Rut-avdraget feministisk musikal. Rut-avdraget som ger rätt att göra avdrag för exempelvis städning infördes av alliansen 2007 och har kritiserats bland annat för att upprätthålla en föreställning om att man inte ska betala så mycket för typiska kvinnotjänster.

Musikalen Pigan är baserad på en serie av författaren Hanna Petersson. Det är en föreställning där hemstädsbranschen skildras med kritiska ögon och där vi får följa en städerska som blir allt tröttare på de dåliga arbetsvillkoren. En bransch som Hanna Petersson själv har erfarenheter av när hon jobbade som städare hemma hos folk.

– Men varför är det intressant för andra med en kritisk pjäs om städning i hemmet? De är ju många som tycker att det är bra med rutavdrag?

– Rutavdraget berör ju oss alla för att den är skattesubventionrad, vi bekostar ju den övre medleklassen och överklassen som andvänder rutavdraget, säger Hanna Petersson.

Pigan är lika mycket ett debettinlägg som en musikal, det är meningen säger Anders Friberg som står för manus och regi, och som säger attt det är viktigt att göra teater som ifrågasätter dagsaktuella politiska frågor.

– Det här är en konkret behandling av ett politiskt problem och av vår samtid. Och det är viktigt att vi som teater skitar ner händerna lite och inte bara gör sånt som är sexigt och glättigt, säger han.

Irma Norrman
irma.norrman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista