Macklemore & Ryan Lewis är en av flera nykomlingar. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Många nykomlingar när strömmad musik förändrar topplistan

Den officiella albumlistan innehåller nu också strömmad musik. Som första land i världen inkluderar Sverige skivor som spelats via tjänster som Spotify och Wimp - det innebär stora förändringar på listan.

På fredagen meddelade skivbolagsorganisationen Ifpi att den officiella svenska albumlistan görs om.

Från att tidigare bara ha inkluderat fysisk och digital försäljning räknas nu också strömmad musik när listan sammanställs.

- Listan är till för att spegla hur musikkonsumtionen ser ut i Sverige och när strömmad musik har blivit allt viktigare har vi känt att det är angeläget att inkludera den, precis som vi gjorde på singellistan för snart tre år sedan, säger Ifpis vd Ludvig Werner.

Den digitala musikförsäljningen, nedladdning och strömningstjänster, har de senaste åren gått om den fysiska skivförsäljningen. Albumlistans toppskikt har trots det dominerats av artister som tilltalar en äldre publik medan ungdomsfavoriterna har lyst med sin frånvaro.

Veckans albumlista är den första som använder den nya modellen och den ger utslag direkt.

Till exempel går Calvin Harris och  & Ryan Lewis, två singelstarka akter, för första gången in på albumlistan med sina fjolårsskivor - båda är nya på topp tio.

- Någonstans tycker vi då att vår tidigare albumlista var felaktig för med den modellen syntes i regel inte den typen av artister överhuvudtaget, säger Ludvig Werner.

Den digitala musikbutiken Itunes räknas fortfarande inte på de svenska topplistorna då Apple inte vill dela med sig av försäljningssiffror.


Att räkna strömmade album är mer komplicerat än att räkna strömmade singlar. Ifpi har provat olika modeller sedan december i fjol.

- Utan att för bli teknisk så har vi valt en modell där vi mäter alla låtar som strömmas från ett album och delar det med det antal låtar som finns på det albumet och på så sätt får vi snittlyssningen. Sedan har vi en faktor som konverterar från strömning till fysisk skiva så att vi får en jämförbar enhet, men exakt hur den faktorn ser ut går vi inte ut med, säger Ifpis vd Ludvig Werner.

Minst sex spår från ett album måste ha strömmats, dock inte av samma konsument, för att det ska räknas med på listan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista