"Crazy for you" på Det ny teater i Köpenhamn

2:21 min

Stepp-musikaler är inte så vanliga längre. Men nu sätter Det ny teater i Köpenhamn upp "Crazy for you". Musikalen kom så sent som 1992, en är uppbyggd runt George och Ira Gershwins gamla slagdängor. Det är också på 30-talet allt utspelar sig. Premiär var det i går. David Richter var där.

Pure entertainment - är vad det handlar om! Tillbaks till 30-talet när alla bekymmer löstes med ett glatt steppnummer eller synkroniserade showgirls - chorus lines - i "Crazy for you" kommer de från Zangler follies, såklart en pendang till klassiska Ziegfeld follies.

"Crazy for you" utspelar sig i en håla i Nevada, dit en playboy skickas för att lägga ner en teater, men blir förälskad i ägarens dotter och försöker istället rädda bygget.

Men handlingen kan man nästan glömma. Det här är klassisk musical comedy - alltså simpel story, och där all kraft läggs på spektakulära shownummer.

Ett epitet man verkligen lever upp till. Det ena numret överträffar det andra, med "I got rhythm" strax före paus som höjdpunkt - nästan 8 minuter långt och som växer till ett koreografiskt fyrverkeri med bländande detaljer.

Wow, vilken show!

Huvudrollen görs av Silas Holst bekant musikalartist i Danmark, men i framförallt kändis efter att ha varit med i danska upplagan av Let´s dance. Han har hela registret - intensiv, nästan frenetisk, i dansen och sjunger utmärkt. Mot sig har han Julie Steincke som matchar honom bra och dessutom gör några innerliga ballader - "Someone to watch over you", blir på danska - "Ta en som mig i sin favn".

I dag har vi kanske andra anspråk på musikal-genren. "Crazy for you" är ett bekymmerslöst lustspel - så här var musikalerna på 30-talet, glädjepiller. Men som sådant får den en att vilja steppa hela vägen hem...om man nu har rhythm det vill säga.

David Richter

Kulturnytt
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista