Peter Mattei som Billy Budd. foto Mats Bäcker Göteborgsoperan

Brutal opera i internatskolemiljö

1:21 min

I morgon är det Sverigepremiär för Benjamin Brittens opera Billy Budd på Göteborgsoperan. En historia som handlar om den vackre omtyckte pojken Billy som förgörs ombord på ett skepp i engelska flottan.  Teman i operan är homofobi och pennalism och Göteborgsoperans version blir också ett inlägg i Lundsbergsdebatten. Handlingen har flyttat till internatskolemiljö.
– Det handlar om miljöer där man måste anpassa sig om man inte ska gå under, säger biträdande regissören Katharina Thoma.

– Platser där hela livet händer, man sover där, man äter och går i skolan, därför är det så brutalt, ingen kan fly. Det finns en novis i pjäsen, en ung matros eller elev som gör många fel och därför blir han piskad. Han lider enromt men hans enda utväg är att anpassa sig till systemet. Han tycker inte om det med det är hans enda chans att överleva, säger Katharina Thoma biträdande regissör i uppsättningen som tidigare gjorts på Frankfurtoperan i regi av Richard Jones.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista