"Spök" av Skifs och Palmers på Cirkus i Stockholm

1:51 min

"Spök" är musikalen som går igen - så lanserar man nu idag den komiska 80-talsmusikalen "Spök" av Björn Skifs och Bengt Palmers. Då gick den på Maxim i Stockholm under flera år och hade Skifs själv och Martin Ljung i huvudrollerna - nu i helgen har den haft premiär på Cirkus i Stockholm med Måns Zelmerlöw, Loa Falkman, Lena Philipsson och Sussie Eriksson på scenen.

Så har Loa Falkman gjort det igen - förgyllt en föreställning som inte klarat av transporten genom decennierna. Förra året var det "La cage aux folles" på Oscars, nu är det "Spök". De andra gör bra ifrån sig men när Loa är på scenen händer det alltid mer. Då finns det finlir, undertext, pauseringar och en kreativ osäkerhet som om allt skapas i stunden. Vilket det faktiskt ibland kanske gör....

"Spök" är berättelsen om två kvinnliga spöken som ska bli befriade genom att offra en man, den siste i en generation män som alltid betett sig som svin.

Tjugo låtar och en komisk berättelse kryddat med några dansnummer. Här finns till exempel en snygg hälsning till Michael Jacksons 80-tal - Thriller. Det låter som en musikal, men det faller i bitar.

Hur bra Måns Zelmerlöw än är saknar man Björn Skifs. Det här är ytterligt normal, på gränsen till anonym 80-tals poprock som bara en Björn Skifs-röst kan fylla med innehåll.

Och komiken presenteras hela tiden genom en massa medvetet dåliga skämt. Men att kunna säga dåliga skämt så att de blir roliga är en konst som få behärskar. Som Loa. Men inte de andra. Tyvärr.

Per Feltzin

Kulturnytt
per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista