Tom Alandh. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Tom Alandh kritiserar "Monica Z"

0:27 min

Filmaren Tom Alandh ifrågasätter bilden av Monica Zetterlunds pappa Bengt Nilsson i den aktuella filmen "Monica Z".

I en debattartikel i Dagens Nyheter på måndagen skriver han att skildringen av en grinig, sur, förgrämd skitstövel utan fantasi ligger långt från verkligheten. Alandh, som kände Monica Zetterlund väl, beskriver hur pappan i själva verket alltid fanns vid sångerskans sida och stöttade henne vad hon än gjorde, både på scenen och privat.

Tom Alandh jämför de poetiska friheterna filmskaparna tagit sig med debatten kring "Call girl" och Fria proteaterns skildring av LO-ordföranden August Lindberg i SVT för många år sedan och frågar sig om avsaknade av debatt i det här fallet beror på att Bengt Nilsson var en vanlig arbetare.

Filmens producent Lena Rehnberg kommenterar kritiken så här:

– Det är klart att många har åsikter om en nationalikon. Men jag tycker att vi har gjort ett kärleksfullt porträtt av hennes pappa. De hade en svår relation, det har hon vittnat om. jag håller kanske inte riktigt med i kritiken, men alla får ju naturligtvis ha sin uppfattning om det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista