Patrick Poon är verkställande sekreterare för kinesiska PEN. Foto: Johan Nylander/Scanpix

Propagandakrig på Kinas internet

Kinas kommunistparti har inlett ett propagandakrig på internet med massgripanden av kända och okända mikrobloggare. Samtidigt beordras landets alla journalister att gå kurs i marxism.

När Kinas nya president Xi Jinping tillträdde förra året trodde många att han skulle öppna för liberala reformer och ökad yttrandefrihet. Men det rakt motsatta har hänt. Hittills i år har cirka 140 mikrobloggare och nätaktivister gripits, nästan fyra gånger fler än tidigare år.

Patrick Poon, verkställande sekreterare för kinesiska PEN, vars hedersordförande är den fängslade Nobelpristagaren Liu Xiaobo, framhåller att situationen eskalerat under sommaren.

Tål ej ifrågasättande

-Det är alarmerande, säger han under en intervju på Pressklubben i Hong Kong, och räknar upp namn efter namn på kända skribenter som fängslats, anklagade för att "störa ordningen" eller "sprida falska rykten".

-Tillslagen visar hur nervös kommunistregeringen är för att bli ifrågasatt och utmanad. Vi tror att situationen kommer förvärras ytterligare framöver.

Det mest uppseendeväckande tillslaget var mot Charles Xue, en landets mest kända mikrobloggare med 12 miljoner följare på Twitterliknande Weibo. Han tillhör en grupp superpopulära intellektuella som kallas "Stora V", där v:et innebär att deras identitet är verifierad (vissa med över 50 miljoner följare). Det var första gången regeringen gått till angrepp mot denna inflytelserika grupp; en tydlig signal att ingen är för stor för att fällas.

Även den kände advokaten Xu Zhiyong, som uppmanat landets politiska ledare att redovisa sina tillgångar offentligt, fängslades. Han är frontfigur för den löst sammansatta gruppen New Citizens' Movement som kämpar för rättsliga reformer.

Många av de gripna uppges har satts i så kallade "svarta fängelser", inofficiella häkten där psykisk och fysisk tortyr inte är ovanligt.

Samtidigt har Kinas alla journalister - 307 000 stycken - beordrats av propagandadepartementet att gå en kurs i marxism för att påminnas om var deras lojalitet egentligen ska ligga. I ett tal i augusti uppges Xi Jinping ha sagt att han vill skapa en "stark internetarmé och vinna mark bland nya medier".

-Internet har blivit det viktigaste slagfältet i kampen för den allmänna opinionen, säger en lärare i marxism till statskontrollerade nyhetsbyrån Nya Kina och framhåller att propaganda och journalistik bär tungt ideologiskt ansvar för att upprätthålla det socialistiska systemet.

Men genom att dra i gång propagandakriget skjuter partiet sig självt i foten, framhåller Poon. För det första så leder det till ytterligare ökat missnöje bland befolkningen som vant sig vid ett förhållandevis öppet debattklimat på nätet. För det andra är mikrobloggare ett av de effektivaste vapnen i regeringens kampanj mot korruption då de regelbundet nosar upp bedrägliga tjänstemän.

-Regeringen tappar trovärdighet. Allt är så motsägelsefullt. De ställer till med en enda stor röra, säger Poon.

I förra veckan släppte regeringen den nyhet som ledde till störst allmän förargelse. Högsta domstolen tillkännagav en ny lag för att stoppa ryktesspridning som innebär att om ett "osant" inlägg på Weibo vidarebefordras mer än 500 gånger riskerar skribenten tre år bakom galler. Kritiken lät inte vänta på sig. Den kända aktivisten professor He Weifang kommenterade syrligt på sin mikroblogg: "Snälla, retweeta mig inte mer än 500 gånger, låt mig överleva".

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista