Ur "'Gift ved første blik". Foto: DR

Dansk public service arrangerar äktenskap i ny dokusåpa

1:36 min

I Danmark har det ännu en gång blossat upp kritik mot en av DR:s Tv-program. Tidigare i år fick public service-bolaget kritik för sitt program Blachman, där programledaren med inbjudna gäster betraktade nakna kvinnor och pratade om manligt och kvinnligt.

Den här gången är det den relativt nystartade kanalen DR3 som har gjort en realityserie med arrangerade äktenskap - "Gift ved første blik".

Tre män och tre kvinnor i 30-årsåldern har matchats ihop av programmets experter - en präst, en antropolog, och två psykologer.

Första gången deltagarna får se sin blivande partner är vid själva vigseln i rådhuset. Därav programmets nam - Gift ved første blik.

Fyra veckor ska dom vara gifta och följas av kamerorna - funkar det inte blir det skilsmässa.

Och den här lättsamma inställningen till äktenskapet har upprört många berättar Jesper Eising ställföreträdande kulturredaktör på den danska tidningen Berlingske.

Samtidigt konstaterar Jesper Eising att själv konceptet ändå fungerar - det blir bra teve.

Men kritiken handlar inte bara om konceptet - utan också att det faktiskt sänds i public service och betalas med licenspengar säger han.

- som programmet sänds i - startade i januari i år och ska ha en yngre inriktning och göra reality-teve på ett annat sätt än dom kommersiella kanalerna i Danmark, Från DR:s sida ser man programmet som ett bra sätt att lyfta fram och debattera ett problem i tiden - att det blir allt fler singlar som har svårt att hitta kärleken, säger DR3:s redaktör Irene Strøyer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista