Men Sergej Filin ville inte blicka tillbaka när han var på Bolsjojteatern i dag. Foto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix.

Filin tillbaka på Bolsjojteatern efter syraattacken

2:17 min

För första gången sedan Sergej Filin skadats svårt i en syraattack återvände Bolsjojteaterns konstnärlige ledare för baletten vid teaterns säsongsstart i eftermiddags.

Sedan attacken har teatern också bytt ut sin chef. Den nye hälsade välkommen och erkände att teatern aldrig tidigare haft ett så svårt år: Men Sergej Filin ville inte blicka tillbaka.

– Jag vill bara se framåt, sa Sergej Filin när han nästan trampades ned av alla intresserade journalister och fotografer uppe på Bolsjojteaterns scen.

Förgäves försökte pressekreteraren Katarina Novikova bringa ordning.

Filin träffade vid denna säsongssamling för Bolsjojteaterns trupp för första gången sina kollegor och vänner på teatern. Han kom till Moskva från Tyskland där han fått behandling.

– I dag är jag hjärtinnerligt glad för jag kan för första gången se mina kollegor och vänner, sa Filin.

Han ville inte tala så mycket om hur mycket han själv kommer att kunna arbeta denna säsong, men berättade att han mår bättre om än behandlingen i Tyskland fortsätter.

Av syraattacken fanns inte något spår på hans hud, men bak de mörka heltäckande solglasögonen syntes ett grumlat öga. Läkare ska bara ha kunnat rädda synen på det andra ögat.

Hellre än att tala om det som hänt och den man som gripits misstänkt för dådet, en av teaterns soloister Pavel Dmitrisjenko, ville Filin framhäva ballettens nya stjärnskott. Han ville förstås berätta om premiären 27:e september på Svansjön.

– Balettens prima ballerina  Svetlana Zasjarova gör huvudrollen tillsammans med David Hallberg, den förste amerikan som anställts av Bolsjo, sa Filin.

 Bolsjojteaterns nye chef Vladimir Urin  kommer från Stanislavskij teatern och ersatte Anatolij Iksanov som sparkades efter syraattacken. Urin erkände att förra säsongen varit den värsta i teaterns mer än 100 åriga historia, men hoppades på en nystart med bland annat Wagners Den flygande Holländaren

  Maria Persson Löfgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista