1 av 2
Foto: Sören Andersson/Scanpix.
2 av 2
Lena Adelsohn Liljeroth presenterade satsningen på läsning på en skola i Malmö. Foto: David Richter/SR

15 miljoner extra till läsfrämjande i kulturbudgeten

2:36 min

Den statliga kulturbudgeten innehåller bland annat satsningar på att få barn och unga att läsa mer, en ny opera i Stockholm och så löser man den kniviga frågan om pensioner för de som arbetar inom scenkonsten. Naila Saleem är Kulturnytts kulturpolitiske reporter.

Ja det blev 15 miljoner kronor extra till läsfrämjande insatser dvs att få barn och unga att läsa mer i kulturbudgeten för 2014. Tidigare lade man 10 miljoner kronor. Det blir Statens kulturråd som får uppdraget att klura ut hur det här ska göras.

Regeringen lägger också pengar på att digitalisera filmarvet 10 miljoner (och de pengarna tas från digitaliseringen av landets biografer som i stort är genomförd) och mer pengar kommer att läggas på att digitalisera filmarvet 2015-2018 skriver regeringen. Man ger också lite mer till Statens historiska museer, Thielska galleriet och Drottningholms slottsteater.

Budgeten ökar med 124 miljoner kronor och landar på drygt 6,8 miljarder.

Några satsningar var ju redan kända?

Regeringen har lovat lösa scenkonstpensionsfrågan. Under många år har man inte vetat vad det kostar att anlita en dansare eller musiker pga pensionskostnaderna och det löser man nu. I vissa fall har teatrar fått betala in tre gånger så mkt i pensionspremie som i lön och då har man dragit sig för att anlita dem helt enkelt. Och allt detta beror på att man går i pension tidigare inom de här yrkena. Nu i regeringens förslag finns det pengar till att omskola kulturarbetarna.

En annan storsatsning är den omfattande renovering och ombyggnad av Kungliga Operan i Stockholm som presenterades i förra veckan. Det ska bli ett hus i huset och det här kan komma att få kosta upp till två miljarder kronor.

Finns det fler saker som påverkar kulturen?

Ja en viktig fråga för kulturinstitutioner och beslutsfattare runt om i landet är hur hög uppräkningen blir, alltså hur mycket de statliga anslagen ökar för att täcka att löner och andra kostnader blir dyrare varje år. De senaste tre åren har uppräkningen varit låg, mindre än en procent.

I år landar uppräkningen i snitt på 2,4 %. Här kan det vara värt att notera att inför förra valåret 2010 så låg uppräkningen på över 4%, sedan har det varit magrare år och nu är det ju återigen val nästa år och då blir det alltså en högre uppräkning. Men det välkomnas verkligen av branschen. Landstingen och regionerna har sedan några år tillbaka hand om de statliga kulturpengarna och där har man klagat på att pengarna inte täckt de högre kostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista