Biografbesöken ska kartläggas. Foto: Dan Hansson/SvD/SCANPIX

Kulturvanor ska studeras återkommande

"Viktigt att se hur kulturvanor förändras"
1:17 min

Våra kulturvanor kommer att börja undersökas regelbundet. Myndigheten för kulturanalys får en uppräkning av sitt anslag med 3,6 miljoner kr årligen år 2014-2016 för att utveckla den officiella statistiken inom kulturområdet, enligt regeringens förslag.

- Det finns inga kulturvaneundersökningar som motsvarar de som görs i de flesta andra länder i Europa, och vi tycker att det är viktigt att se hur kulturvanor förändras med tiden, säger myndighetens chef Clas-Uno Frykholm och fortsätter:

- Den tekniska utvecklingen framför allt på IT-området har ju inneburit att kulturvanor förändras ganska snabbt. Både hur man konsumerar kultur och hur man producerar kultur, och vi tycker att det är viktigt att följa det här på ett systematiskt sätt.

Närmare bestämt vilka kulturvanor är det som ni har tänkt undersöka?

- Ja, det är ju allt. För det första tycker vi att det är viktigt att man inte bara tittar på hur man konsumerar kultur, till exempel hur ofta man går på bio, utan vi tycker att det är viktigare att se hur ofta man ser på film oavsett hur det här medieras. Vi tänker titta på alla tänkbara kulturvanor, både hur man producerar och hur man konsumerar kultur. Internet har ju inneburit att unga människor framför allt skriver mycket mera texter som man publicerar, man fotograferar, man spelar in videofilmer som man publicerar. Man producerar väldigt mycket mera kultur på nya sätt. Det har blivit mycket enklare att både producera och distribuera kultur, och det är oerhört intressant att följa och se hur den här utvecklingen gestaltar sig framöver. Det går ju väldigt snabbt, säger Frykholm.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".