Stiftelsepengar till kultur skattebefrias

2:40 min

Stiftelser som ger pengar till kultur ska kunna slippa betala skatt, om de använder en tillräckligt stor del av sina vinster till kultur, föreslår regeringen.

- Det är inte en dag för tidigt. Det öppnar för att över 1 500 stiftelser kan öka sina utdelningar och för fler stiftelser bildas på kulturområdet, säger Johan Wingestad som är ordförande för Sveriges Konsthantverkare och industriformgivare som lobbat hårt för det här förslaget och fortsätter:

- Vi har ju väntat på att regeringen ska genomföra det här förslaget. Man har tidigare signalerat att man varit på gång, men det är först idag som vi faktiskt får besked om att nu ska man ska lyfta upp det här för riksdagen, och genomföra det här.

Vad är det som är så bra med det då?

- Det är att idag har vi en väldigt gammal skattelagstiftning - ja, den har 70 år på nacken. Vapeninköp är skattebefriade till exempel, om man har en stiftelse för det, men om man däremot har en stiftelse med ändamålet konst så är den inte skattebefriad. Då får man skatta på avkastningen vilket gör att ... det hindrar ju faktiskt personerna att starta stiftelser med kultur som ändamål skulle jag vilja hävda.

Det här bekräftar skattejuristen Brita Löfgren Lewin på banken SEB. Hon har också suttit med som expert i den utredning som ligger till grund för förslaget, och hon tror att det nu kommer att bildas fler stiftelser med kulturella ändamål.

- Vi har fått sådana indikationer på många som kommer som vill gynna kulturen men som backar när de inser vilka skatteregler vi har, säger hon.

De vill bland annat stödja musik och konst, fortsätter Löfgren Lewin:

- Musik kan ju vara till exempel att man vill ge till ungdomsorkestrar, till att försöka få ett vitalare musikliv på en ort, och konst att man vill ge till inköp av konst, till att stödja konstnärer, till utställningar och annat sådant så att det blir av.

Det finns redan idag stiftelser som ger pengar till kultur, men då ger de pengar till utbildning och andra ändamål som i likhet med vapeninköp och andra bidrag till försvaret är skattebefriade. Där finns det pengar, fortsätter Johan Wingestad:

- Vi har räknat litet på detta och det är bortåt 30 miljarder som vi ser som finns i de här stiftelserna som har kultur som ändamål, och vi tror ju att några av de här då - de betalar ju faktiskt skatt - de kommer ju att få mer pengar att betala ut då när de slipper att betala skatt.

Bild- och formkonsten behöver mer pengar för att komma ut i samhället, säger Wingestad, och Sveriges konsthantverkare och industriformgivare, förkortat KIF, ser stiftelsepengarna som ett komplement till kulturpolitiken.

- Det är ju så att konstnärerna får inte riktigt betalt för det arbete de faktiskt utför. För att kunna betala ut till exempel de här medverkande- och utställningsersättningen behöver ju då både offentliga konsthallar och museer men också en del privata lägga mer pengar in i detta . Här kan ju stiftelserna komma väl till pass och nu finns det inga hinder att till exempel stötta konsten på detta sätt, säger KIF:s ordförande Johan Wingestad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista