Protest utanför ryska ambassaden i Washington DC. Foto: SAUL LOEB/AFP

"Omvärldens starka kritik är viktig"

2:20 min

Den nystartade internationella filmfestivalen Cinema Queer drar igång på fredagen i Stockholm. Ett viktigt tema under den tre dagar långa festivalen är HBTQ-frågor i Ryssland med den senare tidens strängare lagstiftning och debatten den har väckt. En av deltagarna på Cinema Queer är Tatjana Sjmankevitj från Sankt Petersburg. Kulturnytt ringde upp henne inför avresan till Stockholm.

- Den enda möjlighet vi har just nu är stödet från det internationella samfundet, säger Tatjana Sjmankevitj från den ryska hbt-filmfestivalen "Sida vid sida".

Men trycket på den fem år gamla Sankt Petersburgs-festivalen har ökat på sista tiden. "Sida vid sida" är just nu indragen i två rättsprocesser där höga bötesbelopp utdömts i de instanser som hittills behandlat fallen. Dels ska festivalen betala motsvarande 80 000 kronor för att inte ha registrerat som "utländsk agent" enligt den nya ryska lagstiftning om utländsk finansiering, dels ska festivalens ordförande personligen betala 60 000 kronor i böter för samma förseelse. Tatjana Sjmankevitj säger att av 40 kontrollerade organisationer i Sankt Petersburg valde myndigheterna att åtala enbart två och att det var uppenbart att man i första hand ville komma åt organisationer som sysslar med HBT-rättigheter.

Det här har också lett till att många drar sig för att samarbeta med festivaler som "Sida vid sida". När Tatjana Sjmankevitj och hennes kollegor ville visa den nya ryska långfilmen "Vintervägen" tackade regissören nej.

- Filmens regissör sa att hbt-temat inte var så viktigt i filmen och att de inte ville vara med på några gay-filmfestivaler, säger Tatjana Sjmankevitj.

"Vintervägen" utspelar sig i Moskva och handlar om två unga män som förälskar sig i varandra och den vann flera priser på en av de viktiga ryska filmfestivalerna i somras. Ändå har filmen haft svårt att få biodistribution i Ryssland och kommer nu att få 18-årsgräns på grund av den nya lagen som förbjuder att minderåriga ska få information om homosexualitet.

Tatiana Sjmankevitj på HBT-filmfestivalen "Sida vid sida" säger att det är viktigt med den senaste tidens starka kritik från omvärlden mot utvecklingen i Ryssland på det här området och att det får ryska myndigheter att agera mer försiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista