Illustration från boken "Molly och Sus" av Klara Persson. Foto: Nordiska Akvarellmuseet.

Utställning med bilderbokskonstnärer i centrum

1:38 min

Barnboksillustratörer har länge hamnat i skuggan av textförfattarna. På Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn vill man visa bildberättandets kraft och ställer i höst ut flera nordiska barnboksillustratörers verk.

I Kamila Slocinskas lite barnsliga teckningar skildras en familj i kris och i Klara Perssons vattenfärgsillustrationer beskrivs förhållandet mellan två systrar som föds med ihopväxta flätor.

Men även om alla 12 illustratörerna har ett eget unikt konstnärligt uttryck har de alla något gemensamt:

– Genomgående handlar böckerna om existensiella frågor: om döden och hur det känns att sakna någon och om att vilja vara själv men samtidigt med andra, säger Lena Eriksson.

Utställningen "Bilderbokens nya skepnader" är en del av Nordiska Akvarellmuseets större satsning på bilderböcker. I höst ordnar museet även föreläsningar och samtal om bilderboken som konstform.

– Det behövs verkligen, säger Lena Eriksson. Under lång tid har de skrivna berättelserna stått i centrum medan bilderna och illustratörerna hamnat i skymundan. Vi behöver verkligen ta bilden på allvar, vi behöver förstå hur den kommunicerar med oss men också förstå de som skapar bilderna, säger hon.

Irma Norrman
irma.norrman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista