Rivnings TV i England

RivningsTV är en ny programnisch i Storbritannien. Inför en serie program i höst har ett TV-bolag bett tittarna nominera fula byggnader som de skulle vilja se rivna agneta ramberg rapportrar från London

Rivning heter programserien, och ledande kandidat för det är en hel stad: Cumbernauld i Skottland, några mil utanför Glasgow, en skapelse från 1950-talet med ett betongköpcentrum som står på styltor.

Det var Storbrittaniens första inomhusköpcentrum och raffinerad arkitektur på sin tid. På 70-talet vann Cumbernauld till och med arkitekturpris. Men nu är det en plats som stadsplanerare åker och tittar på för att se hur man inte skall göra. För några år sen fick stan Böldpriset som Skottlands tristaste ort - och i en bok som listade Storbritanniens 50 värsta städer att bo i kom Cumbernauld tvåa.

Och det är stans egna invånare som har nominerat Cumbernauld - eller åtminstone hela centrum - för rivning med motiveringar som att ”om att man kommer hem från en resa så stiger missmodet ju närmare hem man kommer.”

Kanal 4s programmakare ska åka och titta på stan, precis som de ska besiktiga alla andra rivningskandidater. Hur det skall gå till är oklart, men de har verkligen, på allvar, tänkt sig att programserien skall leda till att en riktigt avskydd ful struktur rivs. Men de hade tänkt sig en enskild byggnad, de hade inte räknat med att de skulle bli ombedda att riva en hel stad.

Agneta Ramberg för Kulturnytt i London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".