Polskt filminstitut vållar bråk

Polen står inför en stor filmreform med bland annat bildandet av ett filminstitut delvis efter svensk förebild. Anhängarna kallar filmreformen för det sista försöket att rädda den krisdrabbade polsk filmen, motståndarna talar däremot om ett postkommunistiskt byråkratiskt monster. Vår korrespondent i Polen har följt den animerade debatten.

Enligt ett förslag från det polska parlamentet är det många bäckar små som ska bilda en flod av pengar för att fiansiera den polska spelfilmen. Ett par procent från biobiljetter, reklamtv, dvd-försäljning, public service- och den privata televisionen, kabel- och satellitkanaler ska tillsammans skapa tillräckligt med kapital för att producera och distribuera inhemsk långfilm. Kulturministern hade härom kvällen samlat hela den polska filmeliten samt hela branschen av tv-bolag, reklamproducenter och annat löst folk. Egentligen var de inte överens om särskilt mycket. Ett filminstitut skulle bara bli ett byråkratiskt monster och varför ska privata bolag betala ytterligare en avgift till staten när dom redan nu betalar mellan 19 och 35 procent i skatter och avgifter. Och det gavs flera varnande exempel, om det brittiska filminstitutet hette det att av 107 producerade filmer lyckades institutet hitta distributörer bara till fyra. Regissören Krzysztof Zanussi ansåg att det är bra att staten finansierar filmer så att regissörerna inte är helt utlämnade till marknadskrafterna och han nämnde Skandinavien som lyckat exempel.

Mästerregissören Andrzej Wajda uttryckte det så här: Vi måste ju själva få skildra våra ämnen, vår historia och vår kultur och inte överlåta allt åt amerikanska regissörer. Men då blev den gamle nestorn motsagt, men herre min skapare det produceras ju mellan 20 och 25 spelfilmer årligen. Hur mycket hjälp det polska parlamentet fick av den animerade debatten får vi kanske snart veta.

Kjell Albin Abrahamson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".