Ny film visar flyktingläger i 360 grader

2:37 min

Läkare utan gränser testar en ny typ av dokumentärfilm för att skapa medkänsla och engagemang för sitt arbete. Under oktober kommer de besöka publika platser i Stockholm, Göteborg och Malmö med ett rum där betraktaren placeras mitt i ett flyktingläger.

Vi befinner oss i Jamam, ett av de läger i Sydsudan dit hundratusentals människor flydde undan strider i grannlandet Sudan för ett par år sedan.

Vi kommer rakt in i lägrets vardag genom en 30 minuter lång film som projiceras på väggarna i ett cirka 40 kvadratmeter stort rum som Läkare utan gränser nu ska åka runt med i Sverige.

Filmen visar såväl bara en människa åt gången på en vägg, medan de andra tre väggarna är nersläckta, som lägret i 360 grader runt omkring en i fyra väderstreck. Det är dokumentärfilmarna Peter Norrman och Anders Birgersson som har tagit sitt filmande ett steg längre på ett sätt som ska göra betraktaren mer aktiv.

- I det här fallet är det en 360-gradersupplevelse. Man har filmdukar runt om sig och man själv som betraktare ges möjlighet att vandra runt och söka den resa i den här filmverkligheten som man själv önskar, säger Anders Birgersson och Peter Norrman tillägger att det absolut var en kostnärlig resa för honom och Anders:

- Kubformatet är ju speciellt. Bara att sitta och försöka förvisualisera och klippa för fyra skärmar och något som är så omslutande är en väldigt speciell process. Det var en utmaning i sig verkligen.

På vilket sätt har ni själva blivit påverkade av slutresultatet när ni väl själva står där?

- I väldigt hög grad påminns man ju av den situation man själv upplevde på plats. Ibland kan det också, som i alla typer av dokumentära berättelser som man presenterar vara svårt att distansera sig själv från den dokumentära berättelsen, men när man ser den här kvinnan ligga och föda barn så finns det inte längre några filter emellan, säger Anders Birgersson.

Nu hoppas Läkare utan gränser att människor som ser filmen ska få en upplevelse av och förståelse för vad det innebär att leva som flykting, säger hjälporganisationens ordförande i Sverige Monika Oswaldsson:

- Det här är starka människor. Det hade kunnat vara du och jag. De här människorna har haft oturen att leva på ett ställe där kriget kommer och där man är tvungen att fly, och där man dukar under för vanliga sjukdomar som diarréer, lunginflammation, uttorkning, undernäring. Man ser sina gamla, sina barn dö, och det hade kunnat vara du och jag, säger Monika Oswaldsson.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista