Necronomicon utspelar sig i en gruva. Foto: Sören Vilks/Pressbild.

Skräckmästaren HP Lovecraft som musikal

1:45 min

På Dramatens ungdomsscen Elverket sätter man nu upp "Necronomicon" av Gustav Tegby, en musikal inspirerad av HP Lovecrafts värld. 

- Skräck och Lovecraft i synnerhet brukar ju... De historierna kretsar ju kring det stora okända och Necronomicon och universums lagar som är funtade på ett annat sätt än man först tror och man känner sig liten inför det. Jag kan ju känna att jag hade liknande känslor när jag stod inför barndom till ungdomsliv eller ungdomsliv till vuxenskap. Att man ska träda in i ett samhälle som har vissa oskrivna och skrivna lagar och att man inte alltid håller med om dem och ibland till och med kan känna sig utanför dom, säger Rikard Lekander som regisserar föreställningen.

Eric Stern spelar Edward Zann JR. En ung och känslig kompositör vars pappa, läkaren, äger ortens nyöppnade gruva.

Åtta meter höga stalaktiter hänger från taket ner från taket i grottrummet och i mitten står en blodröd hisstrumma.

- Det handlar om att leka med fobier på något sätt. Det finns ju både Läkarfobi och klaustrofobi och här har vi mixat ihop alla på något sätt.

Och teaterfobi?

- Haha, jag vet inte. Jo kanske! Teatern har det här enorma försprånget att det är att man samlar en publik i samma rum där det händer. Filmduken är ändå den sista lilla skyddsväggen mellan det som händer och publiken och när den försvinner då är skräcken här och nu.

Victoria Greve

victoria.greve@sr.se
Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista