Regeringen vill att fler konstnärer får betalt

I dag beslutar regeringen att MU-avtalet (medverkans- och utställningsersättning) omförhandlas och förenklas. MU-avtalet ska se till att svenska konstinstitutioner ska ge konstnärerna betalt när deras verk visas. De ska även få betalt för den tid de lägger på arbete i samband med utställningen som att t ex hänga tavlor, installera projektorer eller transportera konsten, men så är inte alltid fallet.

Om en konsthall anlitar en rörmokare får den personen betalt för sitt arbete via ett avtal, men det samma gäller inte alltid konstnären. Mindre än 40% av konstinstitutionerna i Sverige tillämpar MU-avtalet som ska se till att konstnären får betalt för att deras konst visas och för det arbete som läggs på utställningen med transport och förberedelser.

Idag beslutar därför regeringen att MU-avtalet ska förtydligas och förenklas för att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth menar att dagens avtal är otillräckligt.

- Det är viss konst som kan ibland falla utanför det gäller till exempel preformance, installtioner eller utställningar med rörlig bild. Då är det ett önskemål från de parter som är med och förhandlar om MU-avtalet att man ska se över det och få ett enklare och bättre avtal och det är det uppdrag vi nu ger till Statens kulturråd, säger hon.

Men det finns andra orsaker till att MU-avtalet inte följs. Vissa skyller till exempel på dålig ekonomi. Det säger Bongi Macdermott, på Statens Kulturråd.

- En av de anledningar man uppger för att inte följa avtalet är att man säger att man inte har ekonomi för att göra det, sen kan man alltid ifrågasätta hur man prioriterar inom den budget man har, om man ska göra en utställning med konstnär utan att den ska få betalt, säger Bongi Macdermott.

Den första december ska Kulturrådet lägga fram ett förslag på ett nytt, enklare MU-avtal och Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tror att det nya avtalet kommer få fler konstinstitutioner att betala.

- Kunskapen ökar och man ser att det är relativt lätt att tillämpa och att därmed fler konstnärer får ersättning, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista