Alice Munro. Foto: Peter Morrison/AP

Nobelpriset till Alice Munro

Alice Munro om hur hon bestämde sig för att bli författare
0:29 min

Årets Nobelprisatagare heter Alice Munro. Den kanadensiska författaren är hyllad för sina noveller, vilket är hennes litterära form. Det är Kanadas första Nobelpris i litteratur. Motiveringen från Svenska Akademien var kort: "Den samtida novellkonstens mästare"

|

När CBS Radio One når Alice Munro är det en väldigt lycklig författare som svarar i telefon.

- Det är så överraskande och så underbart. Jag visste inte att jag fanns på någon lista tills igår. Jag är omtöcknad, säger hon.

Med djup psykologiskt inlevelse har den kanadensiska författaren Alice Munro skildrat framför allt småstadskvinnornas liv. Ambivalenta mödrar, rebelliska döttrar och trängda unga kvinnor med ett rikt inre liv stiger fram ur hennes noveller.

När hon nu får Nobelpriset i litteratur är det efter att ha varit favorittippad i åratal och efter att slutligen ha satt punkt. När hon i somras, 81 år gammal, tog emot det kanadensiska priset Trillium Book Award för "Brinnande livet", den senaste av hennes novellsamlingar, förklarade hon för tidningen National Post att det kändes väldigt trevligt att sluta med en skräll. Nu blir det med en Nobelskräll.
Alice Munro debuterade 1968 som novellist, en genre som hon blivit trogen. Redan debuten "Dance of the happy shades" belönades med Kanadas finaste litterära pris. Sedan dess har hon skrivit åtminstone 15 novellsamlingar. Handlingen är ofta sekundär, desto viktigare är tiden och de precisa detaljerna. Åtskilliga gånger har hon jämförts med Tjechov.

I "Brinnande liv" publicerar Alice Munro för ovanlighetens skull fyra explicit självbiografiska berättelser där hon diskuterar vilka detaljer hon skulle ha använt sig av om av om hon i stället skulle ha skrivit en fiktiv novell, vad hon skulle utelämnat och vad hon skulle ha förstärkt. I dessa berättelser återvänder hon till området kring Lake Huron där hon växte upp och där också en stor del av hennes noveller utspelar sig.

Fadern var en inte särskilt framgångsrik räv- och kalkonfarmare, modern lärare. Landsmaninnan och kollegan Margaret Atwood har påpekat att bara tanken på att en stor kvinnlig författare skulle födas och fostras i den delen av landet skulle ha mötts med skratt på 1940- och 1950-talen.

Under sina långa ensamma promenader till skolan brukade Alice Munro hitta på historier och redan tidigt visste hon att hon ville skriva.

Priset överlämnas vid en ceremoni i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Prissumman är satt till åtta miljoner kronor.

Kulturnytt/ TT Spektra

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".