Premiären av "Stalingrad". Foto: Sony Pictures/Afp

Rysk storfilm om striderna i Stalingrad

2:25 min

Samtidigt som rysk film uppmärksammas i New York under en rysk filmfestivalvecka har en av de dyraste och mest amerikaniserade produktionerna haft premiär i Moskva. "Stalingrad" är första ryska filmen i 3 D och Rysslands bidrag till Oscarsgalan. Vår korrespondent var på premiären i Moskva.

Mamma sa alltid att mina pappor var fem! Det är en av öppningsreplikerna i storfilmen Stalingrad som precis haft premiär i Moskva.

En storfilm med en budget på motsvarande över 175 miljoner kronor, en del statligt stöd.

Regissören Fjodor Bondartjuks film är den första ryska helt filmad i 3D och förhoppningarna är stora på att filmen ska nomineras till en Oscar för bästa utländska film. Bondartjuks far Sergej vann på Sovjettiden 1969 en Oscar för sin film Krig och Fred.

De förstod inte då att de deltog i det blodigaste slaget i mänsklighetens historia, säger speakern i filmen. Slaget vid Stalingrad blev vändpunkten i Andra världskriget, att kalla det ett slag är inte riktigt då striderna pågick i flera månader mellan augusti 1942 till februari 1943 när Röda Armén vann över tyska Wehrmacht. En miljon sovjetiska soldater stupade vid Stalingrad och staden raserades fullständigt.

Men i filmen är det framförallt tyska soldater som dör i de utdragna långa stridsscenerna och den lilla gruppen sovjetiska soldater, som håller stånd i ett strategiskt hus vid fronten lyckas om och om igen överleva och besegra attackerna från många många fler tyskar.

Insprängt i filmen finns också kärlek och opera. Hon som fick en son med någon av de fem papporna, är en ung flicka som blir en form av maskot för de fem, hon har stannat kvar i sin lägenhet när de flesta husen runt om ligger i ruiner. Ruinerna och alla byggnader byggdes upp på ett fält utanför St Petersburg där det mesta filmades.

Men då Katja är den oskuldsfulla nittonåringen som älskar opera och som ingen av papporna verkar våga ta i så är den andra kärleken fulare - Mascha våldtas av en tysk officer men ligger sedan behagfullt naken och utsträckt på sängen. En bild av tyskt våldförande på Moder Ryssland och ändå som vore hon med på alltihopa när hon sen flyr med honom.

Detta är dock detaljer i en film som framförallt ägnas åt krigsporr i häftiga bullriga scener som gör sig i 3 D. De första ryska reaktionerna på filmen är positiva och publiken hördes både skratta och torka tårarna i den salong där jag satt.

Maria Persson Löfgren
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista