Chilensk teater för att inte glömma

1:32 min

I år är det 40 år sedan militärkuppen i Chile. En kupp som ledde till att tusentals människor fängslades, dödades och tvingades fly landet. Det chilenska teaterkompaniet Teatro Playa som är på Sverigeturné vill göra teater som skapar diskussion om det som hände i Chile under kuppen.

Guillermo Calderón  är regissör till två Sverigeaktuella pjäser som på olika sätt skildrar kuppen i Chile 1973. Han menar att föreställningarna är viktiga för att inte glömma vad som hände under kuppen.

I  pjäsen Villa som handlar om tortyrcenteret Villa Grimaldi diskuterar tre kvinnor vad  som bör göras med centret. Ska man bygga ett museum eller låta tortyrcentret  stå som det är?

– En diskussion som i grunden handlar om  hur man gör det förflutna levande, säger Guillermo Calderón.

Under kuppen i Chile 1973 fängslades och dödades många, tusentals chilenare flydde landet. Många hamnade i Sverige. Men trots att det gått 40 år har få av de ansvariga dömts för de brott som begåtts.

– Men kanske kan teatern förändra något, säger Guillermo Calderón, starta en politisk diskussion, få folk att prata mer om det som hände.    

– Ett arbete som de statliga institutionerna egentligen borde gjort och som i förlängningen kan leda till riktiga politiska förändringar, som att döma de ansvariga, säger han.

Irma Norrman
irma.norrman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista