Nykter Bright Eyes bättre på skiva

Han har kallats underbarn, geni och den nye Dylan. Conor Oberst - mest känd som Bright Eyes är den amerikanska indiependentscenes 24-årige omslagspojke. I höstas spelade han med Bruce Springsteen och R.E.M mot George Bush på Vote for Change-turnén. Och igår stod Bright Eyes på Munchenbryggeriets scen i Stockholm. Kulturnytts Eric Schüldt var där.

Conor Oberst brukade dricka för mycket. När han spelade i Stockholm för två år sedan fick konserten ett abrupt slut när han med en halvdrucken vinflaska i näven föll baklänges in i trumsetet.

Igår på Münchenbryggeriet var dekadensen utbytt mot välskräddad kavaj och vattenflaska. Kvar fanns bara den desperata rösten. Den som är en blandning av passionerad lägerbålssång och målbrottstenor på gränsen till att börja snyfta.

För Bright Eyes är indiependentrockens sturm und drang. Sångerna om varats olidliga ledsamheter har gett Conor Oburst profetstatus bland brustna tonårshjärtan och samtidigt varit estetisk rättesnöre för unga rockband både på Manhattan och i svenska småstäder.

Men i och med dom två senaste tokhyllade skivorna som kom i början året har Bright Eyes rört sig ett steg bort från tonårsromantik och känslostorm mot en bredare Bob Dylanrock med lite stänk av Creedence Clearwaterreviviel.

Vilket faktiskt funkar bättre på skiva än live. Under gårdagens spelning fastnade bandet flera gånger i rätt tradig cowboyhattscountry utan särskilt mycket mer finess än några snygga steelgitarrslingor här och där.

Nej det var i mitten av konserten när Conor Oberst blev lämnad ensam på scenen med sin akustiska gitarr som han visade att han har en unik ton - att han kan sjunga om hjärta och smärta utan att det låter ett uns konstlat.

Eric Schüldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".