1 av 2
18-årige Yahya Hassans självbiografiska diktdebut har tagit kritikerna med storm och samtidigt skapat debatt i Danmark eftersom han är starkt kritisk till den muslimska underklassen han är uppvuxen i. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
2 av 2
Yahya Hassan är titeln på den unga poetens debut. På hyllan i den här bokhandeln finns bara en kopia på omslaget, boken sålde slut på bara några timmar. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR

Yahya Hassans poesidebut skapar stor samhällsdebatt i Danmark

2:11 min

I Danmark har den unge diktaren Yahya Hassan lyckats med att både få kritikerna på fall och skapat stor samhällsdebatt med sin debut som såldes slut i handeln när den släpptes förra veckan.

I dikterna är Yahya Hassan mycket personlig och mycket kritisk till sina muslimska föräldrar och också till islam, något som har lett till dödshot. Själv konstaterar han att det här är hans verklighet

Yahya Hassan är bara 18 år och hans verklighet är att han har levt ett kriminellt liv sedan han var i mellanstadieåldern.

För ett år sedan började han skriva det som nu blivit hans debut - dikterna berättar öppet om hur pappan misshandlade honom, om kriminalitet, droger och utnyttjande av tjejer.

Allt tar sitt ursprung i Yahya Hassans muslimska uppväxt bland palestinska flyktingar i underklassen i ett danskt getto. Där dom flesta ägnar sig år kriminalitet, socialt bedrägeri och religiöst hyckleri - säger han.

Dikten "Du kommer i Helvede min bror" fick stor uppmärksamhet när han läste den i dansk TV.

Kritiken mot islam har lett till dödshot från andra muslimer och hyllningar från antiislamister. Och dikterna används i politiska diskussioner om integration och invandrargetton. Men Yahya Hassan bryr sig inte om debatten runt hans dikter - det är inte hans roll säger han när vi möts på förlagets kontor i centrala Köpenhamn.

Samhället skapar debatten - han skapar dikterna, och det har varit nödvändigt för honom, säger han.

Diktsamlingen har inte bara fått mycket uppmärksamhet - den har också fått mycket goda recensioner och har mötts med en efterfrågan som bara kan jämföras med Harry Potter-hysterin. Normalt trycks en diktdebut i Danmark i runt 700 exemplar - Yahya Hassan har tryckts i 11 000 exemplar - som tog slut på en gång när boken släpptes i torsdags.

Jenny Sanner Roosqvist, Köpenhamn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista