Wikipedia. Foto: KAREN BLEIER/AFP/TT

PR-firmor infiltrerar Wikipedia

2:00 min

Wikipedias trovärdighet ifrågasätts igen. Detta sen det visar sig pr-firmor mot betalning har specialiserat sig på att ge förskönande bilder av företag och organisationer på det nätbaserade uppslagsverket.

Kan vi lita på Wikipedia? Den nätbaserade, oberoende uppslagsboken, som sägs skrivas av frivilliga, oavlönade krafter.

Nej - det kan vi inte! Allt i Wikipedia bör naturligtvis läsas kritiskt, precis som allt vi hör och ser i medierna.

Men Wikipedia är ju en uppslagsbok? Jo, vad vi än söker på i Google så lär en Wikipedia-artikel hamna i topp bland sökresultaten. Men frågan om Wikipedias trovärdighet har diskuterats ända sen starten i USA för 13 år sedan.

Nu visar det sig att PR-firmor som Wiki-PR specialicerat sig på att mot betalning förbättra företags, institutioners och enskilda personers image på Wikipedia. Det gäller framför allt den engelska versionen. Och många olika organisationer har nappat på erbjudandena.

Det får nu Wikipedia Foundations vd Sue Gardner att medge att de hade hittat flera hundra Wikipedia-skribenter, som tagit betalt för att skriva snällt om organisationer, produkter eller kändisar.

- Därför har vi blockerat eller förbjudit över 250 användarkonton. Och vår utredning fortsätter, skriver vd:n i ett pressmeddelande.

Det helt nya är att pr-byråer satt i system att göra reklam för sina kunder på just Wikipedia. Men det är knappast något nytt att vem som helst snabbt kan gå in där och ändra. Och om man vill, ge en mer fördelaktig bild av någon eller något.

Wikipedia bygger just på det här, på snabbheten och att informationen är gratis. Det är därför vi använder Wikipedia istället för en vanlig uppslagsbok.

Och att PR-byråer ligger bakom mycket av materialet, också i medierna, är egentligen heller inget nytt. Vem minns inte den brittiske journalisten Nick Davies bok "Flat Earth News". I den visade han för några år sen att en stor del av nyheterna i brittiska tidningar ytterst kom från PR-byråer.

Den gamla regeln gäller än - läs, titta och lyssna kritiskt!

Åke Pettersson
ake.pettersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista