Kim Thúy. Foto: Anders Wiklund/TT

Kim Thúy: "Mãn"

2:10 min

Tio år gammal lämnade författaren Kim Thúy ett krigshärjat Vietnam som båtflykting och hamnade i kanadensiska Montreal. Hennes omtalade och prisbelönta debutroman "Ru", som delvis byggde på självupplevda historier, handlade om möjligheten att komma till ro med minnen av ett krig.

Nu kommer hennes tredje bok, "Mãn", på svenska. Även den rör sig mellan det gamla och nya hemlandet.

"Mãn" betyder "alla önskningar har gått i uppfyllelse". Huvudpersonen i den här romanen bär alltså ett namn som förpliktigar henne att vara nöjd och tillfredsställd. Hon har klarat sig ut ur ett krigsskadat land, men inom henne pågår fortfarande efterskalv.

För att hantera de smärtsamma minnena och lätta en aning på skuldkänslorna som ofta följer den som flytt, lagar hon vietnamesisk mat på en restaurang i Kanada. Varje rätt bygger på en berättelse och får gästerna att minnas sina släktingar som de lämnat eller mist på andra sidan jordklotet.

En vinägermarinerad vitlök i en soppskål får en man att bli gråtfärdig, han känner sig med ens älskad, precis som han var i sin gamla hembygd. Restaurangen och den påföljande kokboken gör succé.

Men när den stora och förbjudna kärleken drabbar Mãn, sätter hon sig själv åt sidan. Hon får inte begära mer av livet - hon som tänker att hon redan fått allt.

"Mãn" är, precis som författarens debutbok, tunn och mycket vacker. Den är lätt som omslagets snöflinga, men mellan sidorna öppnar sig oförutsägbara bråddjup. Debuten handlade om att överleva. "Mãn" handlar om att älska. Och det är i viktandet av de små detaljerna som Kim Thúy blir verkligt originell.

Med sitt enkla och precisa språk öppnar hon världar, berättar både människors och Vietnams historia med hjälp av rött cellofanpapper och persiljekryddad tomatsoppa.

Jag är glad att hon vågar lita på att inte bara djävulen utan också livet bor i just dessa detaljer. Hon serverar sin version av soppa, jag smakar på den och känner igen min egen variant, men förstår samtidigt hur den kan vara en del av något större. Det är skickligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista