Arkiv. Foto: Geo Fuchs & Daniel Fuchs

Daniel och Geo Fuchs i Stasis hemliga rum

Hemliga rum
1:56 min

Rum med ett mörkt förflutet är temat i utställningen Stasi - hemliga rum som öppnar i dag på Fotografins hus i Stockholm. Fotograferna Daniel och Geo Fuchs har fotograferat tomma fängelseceller, förhörsrum och kontor som tillhörde Östtysklands hemliga säkerhetstjänst Stasi.

– Man behöver inte ha människor i bild för att känna att människor har lidit på platsen. Vi använder ett väldigt rakt perspektiv i storformat, så man får känslan framför bilderna att det går att känna lukten av rummet, eller att kliva in, säger fotografen Geo Fuchs till Kulturnytt.

Geo och Daniel Fuchs står bakom utställningen Stasi -hemliga rum som visas på fotografins hus från och med i dag. Vissa av de platser fotografierna visar finns tillgängliga för allmänheten, medan andra rum förblivit hemliga.

– En bild visar fängelsebiblioteket i Potsdam. Om man tittar på bilden så ser man att det fortfarande ligger en tidning från 1989 på bordet, så när vi kom till rummet hade det varit låst i femton år.

Trots att rummet varit stängt i femton år ger fotografiet känslan av att någon precis suttit där. Det Geo Fuchs tyckte var mest chockerande under arbetet med fotografierna var omfattningen av Stasis arkiv med information om Östtyska medborgare.

- De har 180 hyllkilometer med register över de östtyska medborgarna. Man trodde att man levde ett vanligt liv, allt medan grannarna spionerade på en.

Lydia Farran-Lee
lydia.farran-lee@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".