Baharak Saeid Monir besöker exilfilmfestivalen i Göteborg. Foto: Ida Cliffordsson/SR

Kvinnor i fokus på exilfilmfestival

"En historia som jag kände att jag verkligen vill berätta"
1:47 min

En film handlar om en erotisk tidsskrift på arabiska, och skildrar kvinnan bakom tidsskriften. En annan följer tre Moldaviska kvinnor som lämnar sina familjer och blir städerskor i Österrike. Det är årets exilfilmfestival som håller på för fullt i Göteborg och årets tema är kvinnor i exil.

Filmen "Ambrosia" handlar om ett iransk-kanadensiskt par som ser sina drömmar om en spännande framtid i Vancouver hotas av en rad oväntade händelser. Den handlar om kärlek, karriärsdrömar och livsval. Och precis som paret kommer också filmens regissör, manusförfattare och producent Baharak Saeid Monir, från Iran.

- Eftersom jag själv är invandrare i Kanada är det här en historia som jag kände att jag verkligen vill berätta. Hur det är att alltid få kämpa med att bli förstådd och passa in, berättar hon.

"Ambrosia" är en av närmare 70 filmer som visas på festivalen i år. Sedan starten 1993 har en mängd filmskapare från hela världen, med det gemensamt att de lever i exil, fått tillfälle att visa filmer i Göteborg. Årets huvudfokus är kvinnors liv och arbete utanför sina hemländer. Och festivalens konstnärlige ledare Hossein Mahini vill ge plats åt berättelser som annars inte får utrymme bland de kommersiella storfilmerna.

- På många håll i världen är finns det fundamentalistiska religiösa grupper vars makt riskerar kvinnors rättigheter och vi måste vara deras röst. Vi måste låta dem komma till tals, säger han.

Bland filmerna som visas finns både spelfilmer och dokumentärer. Animerade filmer, dramor och komedier. Men, säger Baharak Saeid Monir, de ger ändå en bild av hur det är att leva i exil. Och idag när så många olika kulturer lever sida vid sida utan att se varandra kan såna här festival göra att man också lär känna varandra bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".